Trintelzand en de zandige oevers van de Houtribdijk
Beeld: ©Peter Leenen

Nieuwsbrief Versterking Houtribdijk

Tot medio 2020 versterkt Rijkswaterstaat de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen met zand en steen. Ook voegen we nieuwe kansen toe voor natuur en recreatie. De dijk werkt bij storm als een grote golfbreker tussen IJsselmeer en Markermeer en beschermt zo alle omliggende provincies tegen hoogwater.

Werkzaamheden nieuw watersportstrand bij Lelystad gestart

Rijkswaterstaat legt bij de Houtribdijk een nieuw watersportstrand aan voor de provincie Flevoland. Vanaf het strand kunnen kitesurfers, windsurfers, suppers en kanoërs in de toekomst veilig en comfortabel het water van Markermeer opgaan. Voor de zomervakantie van 2020 is het werk klaar. Watersporters zijn enthousiast: 'Een grote droom is nu werkelijkheid geworden. Ik verwacht dat er ook watersporters uit Amsterdam, Groningen en zelfs Duitsland komen als het er eenmaal ligt.

Lees meer over het nieuwe watersportstrand bij Lelystad

Impressie van het watersportstrand bij Lelystad, aan het begin van de Houtribdijk
Beeld: ©Vista / Vista i.o.v. Combinatie Houtribdijk

Versterking Houtribdijk wint publieksprijs Waterinnovatieprijs

Het publiek heeft de Waterinnovatieprijs 2019 aan de zandige versterking van de Houtribdijk gegeven. Het project kreeg het hoogste aantal stemmen van 12 genomineerde projecten. In totaal werden er 6.000 stemmen uitgebracht. Dat maakte Hein Pieper (dijkgraaf van waterschap Rijn en IJssel) op 12 december 2019 bekend tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht.

Lees meer over de publieksprijs van de Waterinnovatieprijs 2019

Project Versterking Houtribdijk wint publieksprijs Waterinnovatieprijs 2019
Beeld: ©Unie van Waterschappen / Ron Offermans

Duurzaam dijkversterken dankzij hergebruik

Tijdens werkzaamheden aan de vooroeverdammen van de Houtribdijk kwamen breukstenen vrij die nog prima te gebruiken zijn. 'Het bespaart veel CO2-uitstoot van zwaar transport, omdat er minder steen uit België hoeft te worden ingekocht. We creëren minder afval en bouwen zo dus gedeeltelijk circulair. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een open samenwerking kan leiden tot meer duurzaamheid en circulariteit

Lees meer over het hergebruik van stenen

Versterking Houtribdijk, werkzaamheden stenige versterking bij Lelystad, mei 2019
Beeld: Peter Leenen

Trintelzand, de snackbar van het Markermeer

De eerste fase van Trintelzand is gereed! Dit nieuwe, natte natuurgebied in het Markermeer is gemaakt van slib en klei dat vrijkwam bij de aanleg van de zandige oevers van de Houtribdijk. Trintelzand trekt nu al veel vogels aan en wordt een gebied vol leven. In deze film zie je pas goed hoe groot dit nieuwe moerasachtige gebied wel niet is.

Bekijk de film Trintelzand, de snackbar van het Markermeer

Trintelzand, de snackbar van het Markermeer

Project in de media | interview Cobouw over zandverstuiving

Cobouw bezocht in november de oevers van de Houtribdijk en interviewde Rijkswaterstaat en de aannemer. 'Duurzaam, ecologisch, spectaculair én goedkoop. Dat moest de zandversterking op de Houtribdijk worden. Uiteindelijk had de operatie, die uniek is in de wereld, meer voeten in de aarde dan voorzien. Desondanks zijn Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie blij met het resultaat.'

Bekijk de Cobouw-video over de zandverstuiving Houtribdijk: ‘Balen, balen’

Bezoek Cobouw aan zandige oevers

Colofon

Dit is een nieuwsbrief van Rijkswaterstaat.

De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Flevoland.

Meer informatie kunt u vinden op onze website www.rijkswaterstaat.nl/versterkinghoutribdijk

U kunt ook gratis bellen met onze landelijke informatielijn 0800 – 8002 (ma t/m vrij 7.00 uur – 20.00 uur, weekend en feestdagen 10.00 uur – 18.30 uur)