Trintelzand en de zandige oevers van de Houtribdijk
Beeld: ©Peter Leenen

Nieuwsbrief Versterking Houtribdijk

In deze extra editie van de nieuwsbrief leest u meer over de nominatie van project Versterking Houtribdijk voor de Waterinnovatieprijs 2019. Tot medio 2020 versterkt Rijkswaterstaat de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen met zand en steen. Ook voegen we nieuwe kansen toe voor natuur en recreatie. De dijk werkt bij storm als een grote golfbreker tussen IJsselmeer en Markermeer en beschermt zo alle omliggende provincies tegen hoogwater.

Versterking Houtribdijk genomineerd voor Waterinnovatieprijs 2019

De versterking van de Houtribdijk is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2019, in de categorie waterveiligheid. Dat maakte deltacommissaris Peter Glas bekend tijdens het Nationaal Deltacongres in Goes op donderdag 14 november.

Rijkswaterstaat heeft de Houtribdijk-versterking ingezonden voor de prijs omdat de dijk deels is versterkt met grote zandpakketten die tegen de dijk liggen. In een binnenwater zonder getijden, zoals in het IJsselmeergebied, is dat een wereldprimeur. Het zand breekt de kracht van de golven, waardoor de dijk goed beschermd is. Dankzij de zachte overgang van land naar water komt er meer biodiversiteit in het IJsselmeergebied. Ook halen we dit 'bouwmateriaal' uit de directe omgeving van het project, namelijk het Markermeer. Dat scheelt kosten en vermindert de transportvervuiling. En van restmateriaal veen en klei, dat vrijkwam bij de zandwinning, hebben we het nieuwe natuurgebied Trintelzand aangelegd, dat nu al vol zit met bijzondere vogels.

Tot en met 9 december kan iedereen stemmen op de genomineerde projecten! Op 12 december worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Breng uw stem uit op de Houtribdijk

Versterking Houtribdijk genomineerd voor Waterinnovatieprijs 2019

Colofon

Dit is een nieuwsbrief van Rijkswaterstaat.

De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Flevoland.

Meer informatie kunt u vinden op onze website www.rijkswaterstaat.nl/versterkinghoutribdijk

U kunt ook gratis bellen met onze landelijke informatielijn 0800 – 8002 (ma t/m vrij 7.00 uur – 20.00 uur, weekend en feestdagen 10.00 uur – 18.30 uur)