Trintelzand en de zandige oevers van de Houtribdijk
Beeld: ©Peter Leenen

Nieuwsbrief Versterking Houtribdijk

Tot medio 2020 versterkt Rijkswaterstaat de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen met zand en steen. Ook voegen we nieuwe kansen toe voor natuur en recreatie. De dijk werkt bij storm als een grote golfbreker tussen IJsselmeer en Markermeer en beschermt zo alle omliggende provincies tegen hoogwater.

Zanddijk wordt groene dijk, stuifzandproblemen zijn opgelost

De afgelopen maanden was de Houtribdijk in het nieuws vanwege problemen met stuifzand op de weg. In september hebben we de laatste grond aangebracht op de zandige oevers. De grondlaag voorkomt dat er bij harde wind te veel zand terechtkomt op de N307. Ook hebben we opnieuw gras ingezaaid om de grond en het zand nog beter vast te houden. Op grote delen van de dijk is het gras al opgekomen. De zanddijk is een groene dijk geworden!

Aanbrengen van grond en gras afgerond op Houtribdijk: einde aan problemen zandverstuiving

Zandige oevers van de Houtribdijk, september 2019
Beeld: Frank Janssens

Luchtfoto: de snackbar van het Markermeer

De eerste fase van Trintelzand is bijna klaar! Op dit moment plaatsen we de laatste rietplaggen. Dit gloednieuwe natuurgebied is een soort moeras, gemaakt van materiaal dat vrijkwam bij de zandwinning voor de oevers van de Houtribdijk. Trintelzand wordt een gebied vol leven. Een paaigebied voor vissen en een fourageerplaats voor vogels. Bijnaam: de snackbar van het Markermeer!

Trintelzand eerste fase
Beeld: Frank Janssens

Trintelzand nu al vol met bijzondere vogels

In de zomer trok een groepje ecologen naar Trintelzand om onderzoek te doen in opdracht van Rijkswaterstaat. Sneller dan verwacht blijkt Trintelzand, zelfs op plekken waar de graafmachines nog maar net weg zijn, al vol te zitten met bijzondere vogels als visdieven en dwergsterns. Ecologen zijn enthousiast: 'Er broedden al 30 tot 40 paar kluten met jongen. En we telden 2 kolonies van in totaal zeker 200 paar visdieven met veel kuikens. Goed nieuws, want dit soort populaties staat in Nederland onder druk.'

Bekijk de film over Trintelzand

Kluten op Trintelzand, het nieuwe natuurgebied in het Markermeer
Beeld: Sijmen Hendriks

Watergezant en deltacommissaris bezoeken Houtribdijk

Begin oktober bezochten Henk Ovink (watergezant) en Peter Glas (deltacommissaris) de Houtribdijk, Trintelzand en de Marker Wadden. Beide waterbazen waren onder de indruk van de vorderingen. 'Wij worden vaak gevraagd om te vertellen over innovatieve, Nederlandse oplossingen. Door projecten zoals de Houtribdijk-versterking met eigen ogen te bekijken, kunnen wij deze innovaties beter delen, nationaal en internationaal.'

Henk Ovink (watergezant) en Peter Glas (deltacommissaris) bezoeken de Houtribdijk
Beeld: Jeoren van der Hee

Extra vogelexcursie Trintelzand op vrijdag 18 oktober

De afgelopen weken organiseerden we een aantal presentaties en excursies over vleermuizen en vogels in het gebied van de Houtribdijk. We lieten bijvoorbeeld zien hoe we rekening houden met de vleermuismigratie bij de werkzaamheden. Ook namen we bezoekers mee Trintelzand op om vogels te kijken. Ondanks soms slecht en zeer nat weer kon de organisatie rekenen op enthousiaste reacties. 'Ik dacht dat jullie alleen wegen aanleggen, ik wist niet dat jullie dit ook allemaal doen!' Er zijn nog enkele plekken vrij voor de extra ingelaste vogelexcursie van aanstaande vrijdagochtend 18 oktober. Geef je snel op via onderstaande link!

Unieke vogelexcursie Trintelzand op vrijdag 18 oktober 2019

Vogelexcursie Trintelzand
Beeld: Pim Bosch

IJsselmeerfietser maakt 1000e rondje over Houtribdijk

Bij de start van de dijkversterking Houtribdijk in 2017 kregen we al snel te maken met Dirk de Vries uit het Noord-Hollandse Wervershoof. Door de tijdelijke afsluiting van het fietspad zag hij zijn plannen in gevaar om zijn levensproject af te ronden: 1000 rondjes om het IJsselmeer fietsen. Maar dankzij goed contact en de 24-uurs pendeldienst fietste hij tóch zijn 1000e rondje IJsselmeer over de Houtribdijk. Het projectteam van de aannemer moedigde hem aan met een speciale tekstkar. Dirk was er blij om: 'Het fietspad was brandschoon, de zon scheen uitbundig en dan kom ik tot mijn grote verrassing een groot tekstbord van jullie tegen. Dat was echt, juist omdat het niet wordt verwacht, een grote verrassing.'

Het team van Combinatie Houtribdijk wenst Dirk de Vries succes bij zijn duizendste rondje om het IJsselmeer
Beeld: Herman van den Brink

Colofon

Dit is een nieuwsbrief van Rijkswaterstaat.

De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Flevoland.

Meer informatie kunt u vinden op onze website www.rijkswaterstaat.nl/versterkinghoutribdijk

U kunt ook gratis bellen met onze landelijke informatielijn 0800 – 8002 (ma t/m vrij 7.00 uur – 20.00 uur, weekend en feestdagen 10.00 uur – 18.30 uur)