Trintelzand en de zandige oevers van de Houtribdijk
Beeld: ©Peter Leenen

Nieuwsbrief Versterking Houtribdijk

Tot medio 2020 versterkt Rijkswaterstaat de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen met zand en steen. Ook voegen we nieuwe kansen toe voor natuur en recreatie. De dijk werkt bij storm als een grote golfbreker tussen IJsselmeer en Markermeer en beschermt zo alle omliggende provincies tegen hoogwater.

Laatste werkzaamheden Trintelzand en Bataviastrand (film)

Het werk aan de versterking van de Houtribdijk is bijna klaar. We werken op dit moment nog aan het watersportstrand en aan de uitbreiding van het nieuwe natuurgebied Trintelzand (zie foto hierboven). Uiteraard werken we veilig en verantwoord voor alle medewerkers. Voor de zomervakantie van 2020 is het werk afgerond.

Bekijk de film over uitbreiding Trintelzand en aanleg watersportstrand

Uitbreiding Trintelzand in aanleg
Beeld: ©Combinatie Houtribdijk

Hoe maak je een watersportstrand?

Bij Lelystad verrijst Bataviastrand, een gloednieuw watersportstrand. De werkzaamheden zijn voor iedereen goed zichtbaar ter hoogte van de Houtribsluizen. Geen alledaagse klus voor Rijkswaterstaat, maar wel letterlijk ‘lopendebandwerk’. Voor de aanleg wordt in totaal 25.000 ton steen gestort en 180.000 m3 zand verplaatst. Omgevingsmanager Herman van den Brink van de aannemer vertelt hoe de aannemer dit klusje klaart.

Lees meer over de aanleg van het watersportstrand

Aanleg watersportstrand 'Bataviastrand' bij Lelystad
Beeld: Bureau Start the Future i.o.v. Rijkswaterstaat

‘Grootste’ kunstwerk van Nederland heropend op Houtribdijk

De komende jaren blijven er engelen te horen op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Niet zoals vroeger via de FM-frequentie, maar via een speciale app.  Erfgenaam Rudy Luijters: '20 jaar en 27 dagen geleden trok ik zelf, letterlijk, de stekker uit de apparatuur die de engelen boven de Houtribdijk lieten klinken. Het is een onverwacht en ontroerend groot genoegen nu weer hier op de dijk te staan en te weten dat de engelen die Moniek los had gelaten door de goede zorg van Rijkswaterstaat de komende jaren weer zullen zingen, dag en nacht, voor een ieder die ze wil horen.'

Lees meer over de Engelenzender

Erfgenaam Rudy Luijters geniet via de speciale app van het engelengezang bij de Houtribdijk.
Beeld: Fotostudio Wierd

Vijfjarige ecologische monitoring gestart

Rijkswaterstaat heeft zandige oevers en een deel van natuurgebied Trintelzand in het Markermeer aangelegd, als onderdeel van de versterking van de Houtribdijk. Om de ontwikkeling van het gebied in de gaten te houden, wordt deze nieuwe natuur de komende 5 jaar intensief gemonitord. Projectleider Ria Kamps: ‘De grootste uitdaging is om voldoende dynamiek in het gebied te bereiken én te behouden.’

Lees meer over de ecologische monitoring van de nieuwe natuur

Trintelzand met op de achtergrond de zandige oevers van de Houtribdijk
Beeld: Gerhard van Roon i.o.v. Rijkswaterstaat

Colofon

Dit is een nieuwsbrief van Rijkswaterstaat.

De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Flevoland.

Meer informatie kunt u vinden op onze website www.rijkswaterstaat.nl/versterkinghoutribdijk

U kunt ook gratis bellen met onze landelijke informatielijn 0800 – 8002 (ma t/m vrij 7.00 uur – 20.00 uur, weekend en feestdagen 10.00 uur – 18.30 uur)