Trintelzand en de zandige oevers van de Houtribdijk
Beeld: ©Peter Leenen

Nieuwsbrief Versterking Houtribdijk

Rijkswaterstaat heeft de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen versterkt met zand en steen. De dijk kan nu stormen aan die eens in de 10.000 jaar voorkomen en beschermt zo alle omwonenden van het IJsselmeergebied. Ook legden we nieuwe natuur aan in het Markermeer en hebben we bij Lelystad een nieuw watersportstrand aangelegd voor de provincie Flevoland.

De werkzaamheden zijn inmiddels afgegrond; dit is de laatste nieuwsbrief die u ontvangt vanuit het project.

'Gebruikmaken van de kracht van de natuur'

Op maandag 22 juni 2020 leverde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de versterkte Houtribdijk op. Dit gebeurde in een kleine, sobere setting in aanwezigheid van de partners van het project. Er werd veel waardering uitgesproken voor de dijkwerkers. Zij hebben in tijden van corona op een verantwoorde manier doorgewerkt om onze waterveiligheid te garanderen. De minister wees ook op het belang van de Houtribdijk en de bijzondere aanpak. 'Er wordt niet gevochten tegen de natuur, maar er is juist gebruik gemaakt van de kracht van de natuur.'

Doorwerken in tijden van corona: met oplevering Houtribdijk een wereldprimeur

Op maandag 22 juni leverde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de versterkte Houtribdijk op.
Beeld: Studio Wierd

Minidocumentaire: wat maakt de Houtribdijk-aanpak bijzonder?

Een dijk versterk je niet alleen, dat doe je samen. In deze minidocumentaire vertellen betrokkenen van Rijkswaterstaat, aannemer Combinatie Houtribdijk en anderen wat deze dijkversterking voor hen zo bijzonder maakt. Met uiteraard ook schitterende beelden van de versterkte dijk, het watersportstrand dat bijna klaar is én het nieuwe natuurgebied Trintelzand.

Bekijk de minidocumentaire over de versterking van de Houtribdijk

In de minidocumentaire vertellen betrokkenen over de versterking van de Houtribdijk

Bekijk de dijk vanaf het vernieuwde uitkijkpunt

Trintelhaven is een pleisterplaats halverwege de Houtribdijk, waar passanten op de fiets of met de auto vaak even stoppen om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer. Rijkswaterstaat heeft hier nu een extra rustplek ingericht met bankjes, toegang tot het recreatiestrand én een verhoogd uitkijkpunt. Vanaf hier is ook Trintelzand goed zichtbaar. De nieuwe verrekijker helpt om zelf de nieuwste vogelsoorten te ontdekken.

Uitkijkpunt op Trintelhaven
Beeld: Jeroen van der Hee

Een voorbeeld voor komende dijkversterkingen

De Houtribdijk is versterkt door Rijkswaterstaat als onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hierin werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1.100 kilometer dijk en 500 sluizen en gemalen worden de komende dertig jaar versterkt. HWBP-directeur Erik Wagener. 'Bij de Houtribdijk-versterking is een combinatie gemaakt van natuur en waterveiligheid. Dat is heel mooi uitgepakt hier. Een prachtig voorbeeld van hoe we dat de komende jaren willen gaan doen met andere projecten in Nederland.'

Erik Wagener, directeur HWBP, over de versterking van de Houtribdijk

Erik Wagener, directeur Hoogwaterbeschermingsprogramma

Nieuwe tentoonstelling in Zuiderzeemuseum

Er is één plek waar je dwars door de Houtribdijk kan lopen: in het Entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daarom is dit dé plek voor een tentoonstelling over de Houtribdijk. In de meer dan 25 meter lange tunnel krijg je door middel van bouwkundige tekeningen en historische foto's inzicht in de dijk van toen en nu. Kinderen ontdekken spelenderwijs de onderwaterwereld van het IJsselmeergebied waar ze oog in oog komen met de snoek, watervlo en rode muggenlarve. De tentoonstelling is in verband met de RIVM-maatregelen op dit moment nog niet toegankelijk; houd de website van het Zuiderzeemuseum in de gaten voor actuele info!

Bekijk de website van het Zuiderzeemuseum

Tentoonstelling Houtribdijk in Zuiderzeemuseum
Beeld: Jeroen van der Hee

Eerste veldwerk natuurmonitoring gestart

Rijkswaterstaat voert een langjarig monitoringsprogramma uit om de natuurontwikkelingen op Trintelzand en bij de zandige oevers in de gaten te houden. Het eerste veldwerk is intussen gestart, in de zone waar de oorspronkelijke diepte is aangehouden. Projectleider Ria Kamps: ‘Daar liggen bomen in het water. Deze zorgen voor schuil- en mogelijk paaiplaatsen voor onder andere brasem en dienen als substraat voor speciale soorten macrofauna en algen.'

Lees meer over de ecologische monitoring van de nieuwe natuur

Onderzoek ecologische monitoring Trintelzand
Beeld: ©Bureau Waardenburg / Bureau Waardenburg

Colofon

Dit is een nieuwsbrief van Rijkswaterstaat.

De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Flevoland.

Meer informatie kunt u vinden op onze website www.rijkswaterstaat.nl/versterkinghoutribdijk

U kunt ook gratis bellen met onze landelijke informatielijn 0800 – 8002 (ma t/m vrij 7.00 uur – 20.00 uur, weekend en feestdagen 10.00 uur – 18.30 uur)