Nieuwsbrief ViA15

In project ViA15 gaan Rijk en provincie Gelderland de snelweg A15 doortrekken en aansluiten op de snelweg A12. Door de uitbreiding van het wegennet en verbreding van de A12 en de A15 verbetert de doorstroming. Hierdoor reizen weggebruikers sneller tussen Arnhem/Nijmegen, de Liemers en de Achterhoek. Dit komt de regionale bereikbaarheid en de werkgelegenheid ten goede. Met de doortrekking van de A15 naar de A12 ontstaat ook een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland.

14 maart: Webinar archeologische vondsten De Liemers en Betuwe

Rijkswaterstaat organiseert op dinsdagavond 14 maart een online webinar over de archeologische vondsten, die de afgelopen jaren in De Liemers en de Betuwe zijn gevonden in het kader van het project ViA15. René Isarin, archeoloog bij Rijkswaterstaat, laat in 45 minuten de meest bijzondere vondsten zien. Het webinar begint om 19.00 uur en is gratis live te volgen via de website via15.ids-live.nl/stream. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Eerste landbouwers

De afgelopen jaren hebben archeologen in de Liemerse en Betuwse bodem gezocht naar informatie over het verleden. Isarin: “Dat heeft veel unieke vondsten opgeleverd. Zo ontdekten we in Angeren zowel resten van jagers en verzamelaars, als van de eerste landbouwers. Dat resten van beide samenlevingsvormen gevonden zijn op één plek is zeer zeldzaam. En dat gewoon in Angeren! Ik laat mensen graag zien wat deze vondsten zijn en wat ze vertellen over ons verleden.”

Van IJzertijd tot Romeinen

In de live-uitzending werpt Isarin ook een blik op de rijke vindplaats in Didam. “Op de locatie Kollenburg in Didam vonden we veel resten die ons meer vertellen over hoe mensen in de IJzertijd (800 voor Christus en 12 voor Christus) woonden, werkten en werden begraven. Zo ontdekten we zogenaamde Napoleonshoeden, waarmee mensen in die tijd graan maalden.” In de uitzending besteedt Isarin tevens aandacht aan het Romeins grafveld in Bemmel, dat in 2019 werd ontdekt. “Dat grafveld was nog helemaal compleet: van volledige askisten tot luxe grafgiften. Dichter bij het verleden komen kan bijna niet.”

Beeld: ©Rijkswaterstaat / Rijkswaterstaat

Medegefinancierd door

Het project ViA15 wordt medegefinancierd door het TEN-T-programma van de Europese Unie. Hoofdverantwoordelijkheid voor de publicatie ligt bij de auteur. De EU is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit document.