Bovenaanzicht van de Galecopperbrug bij Utrecht.
Beeld: ©Rijkswaterstaat

Nieuwsbrief onderhoud A12 Galecopperbrug

In de laatste nieuwsbrief van het jaar blikken we vooruit: wat staat er in 2024 te gebeuren op de Galecopperbrug? De nieuwe planning krijgt inmiddels steeds meer vorm. In april vinden er werkzaamheden plaats waarvoor de brug een aantal dagen moet worden afgesloten. In deze nieuwsbrief vertellen we er meer over.

Ook kijken we terug op de mijlpalen van 2023. We gingen langs bij diverse basisscholen, waar leerlingen zelf aan de slag mochten met een schaalmodel van de Galecopperbrug. Hoe dat precies in z’n werk gaat? U leest het in het interview met Mahir (12) van OBS De Schakel in Nieuwegein.

Kent u mensen voor wie deze nieuwsbrief ook interessant is? Stuur ‘m door!

A12 Galecopperbrug vanaf april 2024 aantal dagen en nachten afgesloten

Vanaf begin 2024 wordt er weer hard gewerkt aan de Galecopperbrug. Van januari tot en met maart vinden er diverse voorbereidende werkzaamheden plaats. Vanaf april plaatsen we een nieuwe stalen constructie, ook wel zadel genoemd, op de westelijke toren. Daarnaast brengen we buizen aan waar de nieuwe stalen kabels doorheen gaan lopen. Om dit veilig te kunnen doen sluiten we de Galecopperbrug richting Arnhem 3 keer volledig af voor het verkeer. Dat doen we op zaterdag 6 april, zaterdag 13 april en zondag 14 april van 08.00 tot 20.00 uur. Daarna starten we met het vervangen van de stalen kabels. Als we een oude kabel doorhalen, sluiten we de brug vanwege de veiligheid een nacht af. Dit proces herhalen we 12 keer. Kijk voor de meest actuele planning op onze website onder Planning en Hinder.

Lees verder

Luchtfoto van de Galecopperbrug. De pylonen van de brug richting Arnhem staan in de steigers.

Kijk mee: zo vervangen we de stalen kabels

De tuivervanging van de Galecopperbrug is een unieke operatie voor Nederlandse begrippen: na een aantal voorbereidende werkzaamheden brengen we eerst voldoende nieuwe strengen aan, om vervolgens de oude strengen één voor één weg te halen. In deze animatie krijgt u stap voor stap te zien hoe we deze klus precies klaren – terwijl het verkeer zoveel mogelijk kan blijven doorrijden.

Bekijk de animatie

Illustratie van de Galecopperbrug met fictieve playbutton.

‘Als je de kabel bij het doorsnijden niet goed vasthoudt, springt hij weg’

Oude kop weghalen, toren verstevigen, nieuw zadel plaatsen, nieuwe ankers en kabels aanbrengen… en tot slot: de oude kabels van de Galecopperbrug doorsnijden en de nieuwe kap erop zetten. Groep 8 van OBS De Schakel uit Nieuwegein nam eind november voor één ochtend het stokje over van Rijkswaterstaat en voerde zelf de kabelvervanging uit. Met succes… en veel plezier!

Lees verder

Scholieren en een begeleider werken aan het schaalmodel van de Galecopperbrug.

52 versterkingsplaten vangen krachten op tijdens de kabelvervanging

Roy Grieving, projectleider bij CT deBoer, staat in de productiehal van staalconstructiebedrijf Rijnstaal. Het is er een drukte van belang: lassers maken stalen onderdelen op maat, heftrucks rijden af en aan. Hier wordt gewerkt aan de 52 versterkingsplaten die vanaf januari tijdelijk onder het wegdek van de Galecopperbrug richting Arnhem worden geplaatst. Dat is nodig, want als we straks de stalen kabels vervangen komen er grote krachten op de brug te staan. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een versterking van 460 kg onder de brug monteren? Roy weet er het fijne van.

Lees verder

Projectleider Roy Grieving poseert in de productiehal van staalconstructiebedrijf Rijnstaal voor een vrachtwagen van CT deBoer.

De nieuwe zadels in cijfers

  • Het nieuwe zadel bestaat uit 2 delen die onderling verbonden zijn met stalen balken.
  • De 2 delen wegen allebei ongeveer 6.000 kg.
  • Elke helft is ongeveer 2,7 m lang, 2 m hoog en 0,6 m breed.
  • Voor beide delen zijn 52 bouten nodig om ze te bevestigen.
Infographic over de nieuwe zadels van de Galecopperbrug.

Colofon

Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat.

Heeft u vragen?

Bel gratis met onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur. U kunt uw vraag ook stellen via het contactformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.