Nieuwsbrief Bereikbaar Zeeland

Rijkswaterstaat werkt aan het onderhoud van bruggen, sluizen, wegen en waterwerken in Zeeland. Veel van deze objecten zijn gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 en een groot deel is aan renovatie of vervanging toe. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Voortgang en mijlpalen

Benieuwd wat we de afgelopen tijd zoal hebben gedaan in het kader van een Bereikbaar Zeeland? U leest het hier.

Lees meer

De kunst van precisie: het uitvaren van een sluisdeur van 1000 ton

Een paar centimeter meer naar rechts, dan weer ietsjes terug. Heel voorzichtig. Hier weer een stukje verder. Daar wat draaien. Met uiterste precisie en voorzichtigheid komt een van de deuren van de Westsluis in Terneuzen uit de deurkas. Dat was nodig, want op 7 december 2022 zat de sluisdeur tijdens een test plotseling muurvast en ontstond er een gigantische uitdaging: hij moet uit de kas. En het liefst zo snel mogelijk.

Lees meer

Bruggen Schelde-Rijnkanaal: een terug- en vooruitblik

De bruggen over het Schelde-Rijnkanaal hebben steeds vaker de aandacht. Dit omdat de bruggen toe zijn aan groot onderhoud, maar dat nog niet in beeld is. De reden: de onderhoudsopgave van Rijkswaterstaat is landelijk gezien zo groot, dat niet alles tegelijk kan. Het kan dus nog even duren voordat de bruggen over het Schelde-Rijnkanaal hun groot onderhoud krijgen. Maar hoe moet dat dan in de tussentijd? Arjen Francke, omgevingsadviseur voor de bruggen, neemt ons mee in het onderwerp.

Lees meer

Revisie van de acht cilinders van de Grevelingensluis

14 en 15 februari verwisselde Rijkswaterstaat de eerste cilinder van de Grevelingensluis. Op 4 en 5 april staat de volgende wissel op de planning. Deze cilinders zijn belangrijk voor het functioneren van de sluis; ze trekken de deur open en weer dicht. Omdat ze het einde van hun levensduur bereiken, knapt Rijkswaterstaat de cilinders op.

Lees meer

Vernieuwing afloopvoorzieningen en wachtplaatsen Hansweert start in mei

Rijkswaterstaat start in mei met de vernieuwing van de afloopvoorzieningen en wachtplaatsen in Hansweert. Er komen 13 nieuwe afloopvoorzieningen. Dit zijn loopbruggen waarmee bemanning van en aan boord van een schip kan komen. Daarnaast vernieuwen we alle 42 wachtplaatsen. Eind oktober verwacht Rijkswaterstaat dat de afloopvoorzieningen weer beschikbaar komen voor de scheepvaart.

Lees meer

Renovatie Krammersluizen: een nieuwe fase breekt aan

De Krammersluizen: de grootste betonconstructie die Rijkswaterstaat ooit liet bouwen. Het indrukwekkende object is daarnaast een belangrijke schakel voor de beroepsvaart. Jaarlijks passeren 44.000 schepen het complex. De komende jaren renoveert Rijkswaterstaat het sluizencomplex. Een gigantische klus, die veel voorbereiding vraagt.

Lees meer

Colofon

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de projectpagina Samen werken aan een bereikbaar Zeeland voor een overzicht van alle projecten.

U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
Op weekdagen van 07.00 tot 20.00 uur. Op zon- en feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.