Nieuwsbrief Bereikbaar Zeeland

Rijkswaterstaat werkt aan het onderhoud van bruggen, sluizen, wegen en waterwerken in Zeeland. Veel van deze objecten zijn gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 en een groot deel is aan renovatie of vervanging toe. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Voortgang en mijpalen

Benieuwd wat we de afgelopen tijd zoal hebben gedaan in het kader van een Bereikbaar Zeeland? U leest het hier.

Lees meer

Flinke hinder door onderhoud: nieuwe installaties voor de Vlaketunnel en het Dampoortaquaduct

Je ziet er weinig van, maar een tunnel of een aquaduct bevat gemiddeld zo’n vijftig technische installaties voor de veiligheid. Een aantal installaties in de Vlaketunnel en het Dampoortaquaduct bereikt binnenkort het einde van hun levensduur. Ook het bedienings- en besturingssysteem heeft een upgrade nodig. Om de werkzaamheden uit te voeren moeten beide objecten een aantal dagen dicht.

Lees meer

Wervingscampagne met resultaat: Zeeuwse sluizen straks weer volledig operationeel

Afgelopen zomer bediende Rijkswaterstaat een aantal Zeeuwse sluizen minder vaak dan gebruikelijk. Door een tekort aan sluisoperators werd de bedientijd op deze sluizen aangepast. De scheepvaart moest hierdoor langer wachten of omvaren. Door een uitgebreide wervingscampagne zijn de sluizen in december weer volledig operationeel.

Lees meer

Groot onderhoud aan Kreekraksluizen: een puzzel op grote hoogte

Dit najaar verving Rijkswaterstaat de haalkabels en de veerbuffers van de westkolk van de Kreekraksluizen. De Kreekraksluizen hebben een voor Zeeuwse begrippen uniek mechanisme: de sluisdeuren van de Kreekraksluizen worden met kabels opgetild tussen twee heftorens. Deze kabels waren aan vervanging toe. We namen een kijkje bij de werkzaamheden.

Lees meer

Nieuwe steigers en loswallen rond Oosterscheldekering, Veersedam en Brouwersdam

Rijkswaterstaat is bezig met het renoveren van aanlegsteigers en loswallen in de buurt van de Oosterscheldekering, de Veersedam en de Brouwersdam. Wat zijn eigenlijk loswallen? Wie maken er gebruik van en waarom renoveert Rijkswaterstaat ze? Bart de Groot, adviseur omgeving van Rijkswaterstaat, legt uit.

Lees meer

Nieuwe gedragscode voor werken rond beschermde planten en dieren

Bij de dagelijkse werkzaamheden in Zeeland komen we regelmatig een beschermde plant of diersoort tegen. Om te voorkomen dat die worden verstoord of beschadigd, werkt Rijkswaterstaat met de gedragscode soortenbescherming.

Lees meer

Rijkswaterstaat en Samen in Zee renoveren sluiscomplex Zandkreek

Het sluizencomplex Zandkreek bij Kats krijgt vanaf eind 2025 een grondige renovatie. Voor het eerst heeft Rijkswaterstaat deze renovatie aanbesteed via een zogeheten 2-fasenaanpak. “Op deze manier werken we samen met de opdrachtnemer in het hele ontwerpproces en komen we in de uitvoering voor minder verrassingen te staan,” vertelt Peter van Dijk, projectmanager bij Rijkswaterstaat.

Lees meer

Uitgebreide inspecties aan bruggen Kanaal Gent-Terneuzen voor gericht groot onderhoud

Verschillende onderdelen van de bruggen over het Kanaal Gent-Terneuzen bereiken het einde van hun levensduur. Om goed te weten welke onderdelen vervangen moeten worden of groot onderhoud nodig hebben, voert Rijkswaterstaat sinds 1 oktober grondige inspecties uit. De resultaten uit de inspecties gebruikt Rijkswaterstaat om te bepalen welk groot onderhoud zij vanaf 2025 gaat uitvoeren.

Lees meer

Colofon

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de projectpagina Samen werken aan een bereikbaar Zeeland voor een overzicht van alle projecten.

U kunt (ook) gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002
Op weekdagen van 07.00 tot 20.00 uur. Op zon- en feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Kent u mensen die deze nieuwsbrief ook willen ontvangen? Aanmelden kan via Nieuwsbrieven Rijkswaterstaat.