Nieuwsbrief Maatregelen Kaderrichtlijn Water (KRW) Maas

De Kaderrichtlijn Water moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa uiterlijk in 2027 in orde is. Ook bij de Maas. In deze nieuwsbrief richten we ons specifiek op de ecologische herstelmaatregelen. Door herinrichting van oevers, uiterwaarden en beekmondingen brengen we verdwenen leefgebieden van waterplanten en -dieren in en langs de Maas weer zoveel mogelijk terug.

Ecologische verbeterplannen ter inzage voor 14 locaties langs de Limburgse en Brabantse Maas

Het grootste deel van de aanstaande werkzaamheden bestaat uit het aanleggen van geulen, waarvan de meeste geïsoleerd in de uiterwaard komen te liggen en dus niet aangetakt worden aan de Maas. Ook staan er natuurvriendelijke Maasoevers op het programma, net als een ecologische impuls voor de Oude Maasarm Heijen en twee beekmondingen.

Wat er precies gaat gebeuren, staat beschreven in twee Ontwerp-Projectplannen Waterwet, die nu ter inzage liggen. Iedereen die dat wil kan tot en met 15 januari 2024 reageren op de plannen door een zienswijze in te dienen. Er zijn ook samenvattingen van beide plannen beschikbaar.

Lees meer

Meer leven langs de stuw

Eind november heeft Rijkswaterstaat de planstudieopdracht ‘Visconnectiviteit in de Maas’ gegund aan ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Aanvullend aan de natuurvriendelijke herinrichting van de oevers, beekmondingen en uiterwaarden, gaat zo ook gewerkt worden aan het verminderen van de impact die de 7 stuwen in de Maas hebben op het waterleven. En daarmee aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit.

Lees meer

Nieuwe Natuur De Lymen gaat nieuwe fase in

Het Ontwerp-Projectplan Waterwet en Ontwerp-bestemmingsplan voor nieuwe riviernatuur ten westen van het Gelderse stadje Batenburg liggen tot 31 januari 2024 ter inzage. In dit project van Natuurmonumenten worden ook KRW Maas-doelen van Rijkswaterstaat meegenomen.

Lees meer

Colofon

Meer weten

U kunt gratis bellen met onze landelijke informatielijn: 0800-8002

Maandag t/m vrijdag: 07.00-20.00 uur.  Zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00-18.30 uur

Bekijk ook onze projectpagina.

Dit is een uitgave van

Rijkswaterstaat