Factsheets Discontovoet: vragen en antwoorden over de nieuwe discontovoet online beschikbaar

In onze vorige SEE-nieuwsflits heeft u kunnen lezen dat de nieuwe discontovoet per 1 januari 2021 in werking is getreden en dat het Steunpunt Economische Expertise (SEE) werkte aan een toelichting voor gebruikers (Q&A document) voor een correcte toepassing van de discontovoet in maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s) en aanverwante financiële analyses in het werkveld van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met deze nieuwsbrief willen wij u informeren dat deze toelichting voor gebruikers online beschikbaar is op onze website.

Factsheets Discontovoet: vragen en antwoorden over de nieuwe discontovoet

Per 1 januari 2021 geldt de discontovoet van 2,25 procent (gecorrigeerd voor inflatie) voor zowel kosten- en batenstromen zoals beschreven in het Rapport Werkgroep discontovoet 2020. De toepassing van het advies van de werkgroep discontovoet is in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Allereerst omdat een aantal aspecten niet expliciet zijn gedefinieerd door de werkgroep, anderzijds omdat de werkgroep alleen heeft gekeken naar de toepassing bij MKBA’s, terwijl ook in ander typen financiële en economische analyses wordt verdisconteerd.

SEO Economisch Onderzoek en Stratelligence hebben op verzoek van SEE een toelichting voor gebruikers opgesteld in de vorm van factsheets met vragen en antwoorden (zie rapport Factsheets discontovoet). Het doel van deze factsheets is om de opstellers en gebruikers van MKBA’s meer houvast te geven met betrekking tot de juiste toepassing van de discontovoet in MKBA’s. Daarnaast geeft de Q&A ook richtlijnen voor het gebruik van discontovoeten in kosteneffectiviteitsanalyses (KEA), business cases (BC), life cycle cost analyses (LCC), publiek-private projectfinanciering (PPC-PSC) en afkoopsommen.

In het rapport Factsheets discontovoet worden verschillende vragen over de toepassing van de discontovoeten beantwoord in korte factsheets. Eerst wordt in elk factsheet aangegeven welke vragen er leven rond dat thema, inclusief een beschrijving van de achtergrond van de vraag en de interpretatie van de vraag. Vervolgens worden overwegingen gegeven en analyses gepresenteerd die van belang zijn bij het beantwoorden van de vragen, waarna een antwoord op de vragen wordt gegeven. Tot slot worden er in de factsheets één of meer praktijkvoorbeelden beschreven en wordt aangegeven welke bronnen zijn gebruikt bij de beantwoording. 

Meer informatie

Het rapport van de Werkgroep Discontovoet alsmede de toelichting voor gebruikers kunt u vinden op de SEE website. Voor vragen over de juiste toepassing van de discontovoet kunt u tevens contact opnemen met SEE. Wij helpen u graag verder.