Nieuwbrief Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland

In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte over Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland. Na de Heinenoordtunnel (A29) renoveert Rijkswaterstaat de komende jaren nog eens 7 Zuid-Hollandse Rijkstunnels. De meeste tunnels zijn in de tweede helft van de vorige eeuw of aan het begin van deze eeuw gebouwd. Om ze óók in de toekomst veilig en beschikbaar te houden, gaan we de tunnels renoveren. Zo houden we de regio Zuid-Holland bereikbaar. 

Stand van zaken Tunnelrenovaties Zuid-Holland zomer 2023

Rijkswaterstaat gaat de komende jaren in het Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland 7 tunnels renoveren. De contractvoorbereiding voor de tunnel die Rijkswaterstaat als eerste gaat aanbesteden, de Noordtunnel, is in volle gang. In dit artikel leest u wat er afgelopen tijd is gebeurd en wat er komende maanden op de planning staat.

Lees verder

Kaart van Zuid-Holland met daarop de plek van de tunnels gemarkeerd met een kleine foto van de tunnel erbij
Beeld: ©Rijkswaterstaat

Slim renoveren, efficiënt verbouwen

Wat er tijdens de renovaties precies moet gebeuren, verschilt per tunnel. Maar voor alle tunnels geldt dat de tunneltechnische installaties en het systeem voor bediening, besturing en bewaking aan het einde van de technische levensduur zijn. Deze moeten we vervangen of een upgrade geven. Bij de tunnels zijn ook werkzaamheden aan de civiele constructie nodig. Dat deze renovaties hoe dan ook voor afsluitingen en hinder gaan zorgen, is onontkoombaar.

We zoeken naar slimme werkwijzen en bouwmethoden die eraan bijdragen dat we veel werk kunnen uitvoeren in zo kort mogelijke tijd.

Lees verder

Twee mensen in oranje pak en met een witte helm lopen een tunnel in
Beeld: ©Rijkswaterstaat

Omgevingsmanagers aan het woord: 'We hebben de omgeving hard nodig'

Met slimme bouwmethoden (zoals parallel ombouwen) kunnen we veel werk uitvoeren in een zo kort mogelijke tijd. Maar alsnog zijn (langdurige) afsluitingen onvermijdelijk, bijvoorbeeld omdat we installaties moeten vervangen op de plek waar normaal verkeer rijdt. Die afsluitingen geven flinke hinder voor het wegverkeer.

We bereiden de werkzaamheden goed voor en kijken samen met de omgeving en andere projecten hoe we de bereikbaarheid zo goed mogelijk kunnen houden. Omgevingsmanagers Margreet Bakker en Kim Stelleman maken zich hier hard voor.

Lees het interview met Margreet en Kim

Foto van de ingang van de Noordtunnel vanaf de buitenkant met aan de zijkant de Brug over de Noord
Beeld: ©Rijkswaterstaat

Quickscan natuur Noordtunnel: rekening houden met de natuur tijdens tunnelrenovatie

Voordat de renovatiewerkzaamheden bij de Noordtunnel van start kunnen gaan, vindt in de omgeving van de tunnel de ‘quickscan natuur Noordtunnel’ plaats: een eerste toetsing aan de Wet en regelgeving voor natuur. Ruud Hendriks, adviseur ecologie bij TEC die namens Rijkswaterstaat het onderzoek verrichtte, vertelt hoe zo’n onderzoek werkt en wat hij gevonden heeft.

Lees het interview met Ruud

Ecoloog Ruud Hendriks kijkt door een verrekijker
Beeld: ©Rijkswaterstaat / Ruud Hendriks

Onderzoeken Noordtunnel september 2023

De Noordtunnel is één van de tunnels in Zuid-Holland die gerenoveerd worden. Rijkswaterstaat bereidt deze werkzaamheden komende jaren voor. Om goed in beeld te krijgen wat er precies moet gebeuren, voerden we begin september onderzoeken uit in de tunnel.

In de volgende nieuwsbrief leest en ziet u meer over de onderzoeken in de tunnel.

Lees meer over de nachtafsluitingen in september

Abonneren en contact opnemen

Wilt u een seintje krijgen zodra de volgende nieuwsbrief van Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland verschijnt? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen of wilt u in gesprek? Neem dan contact met ons op.

Wilt u meer weten over de renovatie van de Heinenoordtunnel? Lees dan hier de nieuwsbrieven.