Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook gestart en duurt tot in 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.

De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros. Aannemerscombinatie Savera III – bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE – voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit.

In deze nieuwsbrief

In deze editie: een herinnering voor de afsluiting van de Heinenoordtunnel van 28 april tot 8 mei 2023, het testen van de technische installaties, 24/7 werken in de kelder van de Haringvlietbrug en tips hoe je hinder zo veel mogelijk kan beperken.

Herinnering: Heinenoordtunnel dicht van 28 april t/m 8 mei 2023. Werk zo veel mogelijk thuis of reis anders

In de meivakantie, van vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur, is de Heinenoordtunnel in beide rijrichtingen dicht. Om ervoor te zorgen dat het verkeer niet volledig vast komt te staan, adviseren we om – als dat kan – deze week zoveel mogelijk thuis te werken of anders te reizen.

Reis anders of houd rekening met extra reistijd

De afsluitingen van de Heinenoordtunnel zorgen onvermijdelijk voor hinder. Alleen samen kunnen we deze hinder beperken. Bijvoorbeeld door vaker de fiets te pakken, met het openbaar vervoer te reizen, thuis te werken, buiten de spits te reizen of zoveel mogelijk samen te reizen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de mensen die deze mogelijkheden niet hebben zonder al te grote vertragingen op hun bestemming kunnen komen.
Als u tijdens de afsluitingen met de (vracht)auto de weg op gaat, houd dan rekening met extra files en extra reistijd die in de spits kan oplopen tot meer dan 1 uur.

Fietsen wordt beloond!

In samenwerking met Ways2go bieden we verschillende acties aan om fietsen in de regio te stimuleren, zowel tijdens als na de afsluitingen. Probeer zelf of de (elektrische) fiets voor u een alternatief is voor de auto of spaar door te fietsen voor leuke beloningen.

Op Ways2go.nl vindt u een overzicht van alle acties in de Hoeksche Waard. Binnenkort gaan er nog meer acties van start. Houd de kanalen van Ways2go dus goed in de gaten om op de hoogte te blijven.

Pak de bus!

De bussen rijden tijdens de afsluiting door. Tijdens de meivakantie rijden de bussen vaker naar busstation Heinenoord. Daar kunt u overstappen op de pendeldienst naar station Zuidplein, Lombardijen of Barendrecht. Het actietarief is € 2,-.  De reistijd met de bus is daardoor korter dan omrijden met de auto. Lees hier meer over op de website van Connexxion.

In dit artikel vindt u meer informatie over de afsluiting van de Heinenoordtunnel in de meivakantie en wat u kunt doen om files te vermijden.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze afsluiting voeren we verschillende werkzaamheden uit. Het gaat onder andere om werkzaamheden voor het maken van een nieuwe fundering buiten de tunnel. Deze nieuwe fundering is nodig om verzakkingen van het wegdek tegen te gaan. We vervangen de riolering (de afwatering) bij de stootplaten en in de tunnel. Ook zijn we in de pompkelder aan het werk en treffen we voorbereidingen voor het plaatsen van het middentunnelkanaal. Denk aan slopen van de betonnen barriers die tegen de middenwand zitten, aanpassingen aan de uitsparingen voor de vluchtdeuren en een doorgang richting de dienstgebouwen. Voordat de tunnel weer open kan, moeten we zeker weten dat alle installaties het weer goed doen, dus wordt alles goed getest.

In de kelder van de Haringvlietbrug wordt nu 24/7 gewerkt

Terwijl het verkeer erboven over de brug raast, wordt in de basculekelder van de Haringvlietbrug al heel veel werk verzet. Het werk is gestart in januari 2023. Op dit moment wordt maar liefst 7 dagen per week, 24 uur per dag gewerkt. Ploegendiensten wisselen elkaar af om de omvangrijke klus geklaard te krijgen.

Door nu te doen wat mogelijk is, kunnen we de periode van afsluiting in de zomer zo goed mogelijk benutten. Dan vinden werkzaamheden plaats die alleen uitgevoerd kunnen worden wanneer er geen verkeer over de brug rijdt.

Het werk bestaat eerst vooral uit het slopen van oude betonnen en stalen constructies. Op sommige plekken wordt er ook al gestart met de opbouw. In deze update nemen we je mee in een kijkje achter de schermen.

Lees meer

Testen nieuwe technische installaties Haringvlietbrug in volle gang

Bij de renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug worden straks ook alle technische installaties volledig vernieuwd. Het systeem van technische installaties zorgt voor de bediening, besturing en bewaking van de brug en bestaat uit maar liefst 26 verschillende onderdelen, waaronder camera’s, omroepinstallatie, slagbomen en de signaleringslampen voor de scheepvaart en het wegverkeer. Het compleet nieuwe systeem wordt nu al in Dordrecht getest.

Lees meer

Trailerhellingen bij de Haringvlietbrug afgesloten

Vanaf 5 april 2023 zijn de trailerhellingen bij de Haringvlietbrug afgesloten om aanmeerplaatsen te maken voor 2 ponten. Deze ponten zetten we in als alternatief voor (brom)fietsers, voetgangers en het landbouwverkeer tijdens de zomerafsluiting van de brug.

Lees meer

Video werkzaamheden basculekelder Haringvlietbrug

Ben je benieuwd hoe het eruit ziet in de 15 meter hoge basculekelder van de Haringvlietbrug? Er wordt nu volop gewerkt, ook in de avonden, nachten en weekenden. Rijkswaterstaatreporter Fiona nam een kijkje in de kelder van de brug en kreeg uitleg van de aannemer.

Bekijk de video

Planning van de werkzaamheden. Weet wanneer er afsluitingen zijn

De komende tijd staan de volgende afsluitingen van de Heinenoordtunnel op de planning:

  • vrijdag 21 april 22.00 uur tot maandag 24 april 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur in beide rijrichtingen
  • vrijdag 19 mei 22.00 uur tot maandag 22 mei 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • vrijdag 2 juni  22.00 uur tot maandag 5 juni  05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • in de nacht van woensdag 7 juni op donderdag 8 juni tussen 00.00 en 05.00 uur richting Rotterdam
  • in de nacht van donderdag 8 juni op vrijdag 9  juni tussen 00.00 en 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • vrijdag 5 augustus 22.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur richting Bergen op Zoom
  • maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur in beide rijrichtingen   

De afsluiting van de Haringvlietbrug is van:

  • vrijdag 9 juni 22.00 uur tot en met vrijdag 28 juli 23.00 uur en mogelijk tot en met 4 augustus

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de planningen op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel voor de actuele afsluitingen. En check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo, vanAnaarBeter of www.renovatieheinenoordtunnel.nl

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl. Daar zijn ook verschillende factsheets in meerdere talen te downloaden.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook