Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook in 2023 gestart en duurt tot eind 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.  

De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros. Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit.

4 augustus Haringvlietbrug weer open voor het wegverkeer

Op vrijdag 4 augustus aan het eind van de dag gaat de Haringvlietbrug weer open voor het verkeer. De tijdelijk verlaagde maximumsnelheid die vanaf de zomer van 2021 op de brug van kracht was, is dan voorbij. In de afgelopen acht weken zijn de brugklep en het bewegingswerk vervangen en zijn nieuwe technische installaties op en in de brug gemonteerd. In september worden deze systemen getest. Hiervoor zijn een weekendafsluiting en nachtafsluitingen nodig. Als de testen succesvol zijn afgerond, kan de brug worden gecertificeerd en in het najaar van 2023 weer worden bediend voor de hoge scheepvaart.

Meer informatie over de afsluitingen in september vindt u op de website.

Video: afstellen bewegingswerk Haringvlietbrug

Nog een paar uur, dan gaat de Haringvlietbrug weer open. Een belangrijke klus was het afstellen van het bewegingswerk, tot op de honderdste millimeter nauwkeurig. Bij het openen van de brug beweegt de klep langs een 22,5 meter lange baan met 320 stalen tanden. Al deze tanden moeten stuk voor stuk uiterst nauwkeurig worden afgesteld. Waarom en hoe dat gebeurt? In deze video nemen we je mee naar de kelder van de brug voor een kijkje achter de schermen.

Heinenoordtunnel vanaf dit weekend dicht

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: de Heinenoordtunnel is vanaf aanstaande zaterdag dicht tot en met vrijdag 1 september 05.00 uur. Tot maandag 7 augustus 01.00 uur is de tunnel alleen richting Bergen op Zoom dicht, daarna in beide richtingen. Bereid u goed voor en voorkom zo dat u in de file komt te staan.

Rijkswaterstaat, de provincie, gemeenten en het waterschap hebben maatregelen getroffen om de hinder te kunnen beperken en de doorstroming te bevorderen. Desondanks zal er forse hinder zijn en moeten weggebruikers rekening houden met een extra reistijd. Ook al is het minder druk vanwege de vakantie. Als iedereen het reisgedrag zoveel mogelijk aanpast, kunnen wij er samen voor te zorgen dat de hinder beperkt blijft.

We zetten een aantal alternatieven nog even kort op een rijtje:

  • Werk zoveel mogelijk thuis als het kan.
  • Pak wat vaker de fiets. De Tweede Heinenoordtunnel blijft open en de overtocht met de veerponten is gratis voor (brom)fietsers. Vanaf de ponten kunt u ook overstappen op het ov.
  • Reis met het ov. De bussen rijden vaker van en naar busstation Heinenoord en er rijden speciale pendeldiensten (tegen actietarief) tussen busstation Heinenoord en station Rotterdam Zuidplein, Rotterdam Lombardijen en Barendrecht. Plan uw reis via de reisplanner op www.connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel of in de app 9292.
  • Carpoolen. Reis zoveel mogelijk samen.
  • Pak de waterbus tussen Dordrecht en Rotterdam. U krijgt 50% korting op een ticket voor de Waterbus tijdens de afsluiting.
  • Doe mee met de Slim Reizen Challenge. Als u niet of anders reist kunt u sparen voor cadeaubonnen, leuke uitjes en lokale producten of diensten. Meer over deze challenge en andere actie: www.ways2go.nl/heinenoordtunnel

Alle maatregelen, alternatieven en acties vindt u ook op www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel en in de eerder verschenen nieuwsbrieven.

Ombouwen trailerhellingen Haringvlietbrug in tweede helft van augustus

Van medio augustus tot en met begin september bouwen we de veerstoepen nabij de Haringvlietbrug weer terug tot trailerhelling. Het gaat om de trailerhelling aan de zuidkant bij recreatiegebied Hellegatsplein (De Banaan) en aan de noordkant bij het strandje Numansdorp. De trailerhellingen zijn tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug tijdelijk in gebruik als veerstoep voor het aan- en afmeren van de landbouwpont. De exacte planning voor het terugbouwen van de trailerhellingen volgt in de week van 14 augustus.

Sluiproutes afgesloten

Om files te ontwijken zien we dat mensen lokaal gaan ‘sluipen’. Sluipverkeer zorg voor onveilige situaties en overlast. Samen met de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Hoeksche Waard en Moerdijk en het waterschap worden lokaal wegen afgesloten om sluipverkeer tegen te gaan en zo de veiligheid van fietsers en omwonenden te waarborgen. Lees meer over de maatregelen in Moerdijk op de website van de gemeente Moerdijk. In de Hoeksche Waard worden vanaf 14 augustus lokale wegen afgesloten. Lees hier meer over op de website van Rijkswaterstaat op de pagina Hinder en maatregelen.

Vraag van het publiek – Kan de strook voor (brom)fietsers bij de Tweede Heinenoordtunnel niet breder?

Wij krijgen vaak de vraag of de speciaal afgezette strook voor (brom)fietsers op de hellingbaan van de Tweede Heinenoordtunnel niet breder kan.
(Brom)fietsers en scooters kunnen gebruikmaken van de fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel. Deze kunnen ze bereiken via de roltrappen en de lift. Alleen bij een eventuele storing van de roltrappen en liften kunnen (brom)fietsers en scooters via hellingbaan van de andere buis naar de fietsbuis.
Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel maken lijnbussen en de nood- en hulpdiensten gebruik van de buis voor het landbouwverkeer en dus deze hellingbaan. Vandaar dat er een strook is afgezet zodat (brom)fietsers, bussen en nood- en hulpdiensten bij een storing van de rolstrap of lift elkaar veilig kunnen passeren. Dit afgezette stuk voor (brom)fietsers kan vanwege de ruimte en de veiligheid niet breder. Gebruikt u de hellingbaan, pas uw snelheid en aan let goed bij het in- en uitgaan van de fietsbuis op tegemoetkomende (brom)fietsers. Bekijk ook de video op de website waarin we het antwoord op deze vraag, en ook andere vragen, toelichten.

Weet wanneer de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug dicht zijn

De Heinenoordtunnel is in augustus dicht van:
•    zaterdag 5 augustus 01.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur richting Bergen op Zoom;
•    maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur in beide rijrichtingen.

Tegelijkertijd met de Heinenoordtunnel (7 augustus 01.00 uur tot 1 september 05.00) is de N59 tussen knooppunt Hellegatsplein en Den Bommel dicht.

Vakantie 21 augustus voorbij, kans op zeer lange files

Maandag 21 augustus is de schoolvakantie in de regio midden voorbij. De verwachting is dat de verkeersdrukte toeneemt. Zeker ook op de A17 en A16. Bereid u goed voor en voorkom zo dat u in de files komt te staan. Werk, als het kan, nog zoveel mogelijk thuis of reis met het ov of de (brom)fiets. Gaat u met de auto de weg op, houdt dan rekening met een extra reistijd – bovenop uw normale reistijd - van minimaal 1 uur.

In september is de Haringvlietbrug nog een aantal nachten en een weekend dicht:

  • vrijdag 8 september 22.00 uur tot maandag 11 september 05.00 uur;
  • van maandag 4 tot en met dinsdag 19 september van maandag tot en met donderdag van 22.00 uur tot 05.00 uur de volgende ochtend.

De Heinenoordtunnel in september dicht van:
•    vrijdag 22 september 22.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur richting Bergen op Zoom.

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de actuele planning op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel. Hier staan ook de afsluitingen voor de rest van het jaar en voor 2024.

Check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo.nl, vanAnaarBeter.nl of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook