Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook in 2023 gestart en duurt tot eind 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.  

De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros. Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit.

Vakantie voorbij? Bereid u goed voor! De Heinenoordtunnel en N59 zijn nog dicht

Maandag 21 augustus zijn de schoolvakanties in deze regio weer voorbij. Dat betekent ook dat veel mensen weer aan het werk gaan. De verwachting is dat het dan ook weer veel drukker wordt op de weg. Bereid u dus goed voor. Werk, als het kan, thuis of reis anders. Misschien is het ov of de fiets voor u een sneller alternatief. Gaat u met de (vracht)auto de weg op, volg de officiële omleidingen. Deze zijn, in tegenstelling tot de lokale wegen, berekend op extra verkeer en worden ook via de verkeerscentrale in de gaten gehouden.

Lees meer

Het belang van de technische installaties in de Heinenoordtunnel: Van hulppostkasten tot ventilatoren

Elke dag rijden er zo’n 110.000 voertuigen door de Heinenoordtunnel. Deze moeten altijd veilig zijn in de tunnel, ook in geval van nood. Ventilatoren, luidsprekers, verlichte pictogrammen en kilometers moeten daarvoor zorgen. Tunnels zo ook de Heinenoordtunnel, zitten vol met technische installaties die de gemiddelde weggebruiker misschien niet eens opvallen. Stuk voor stuk zijn ze enorm belangrijk. 

Lees meer

Renovatie Haringvlietbrug in vier minuten

Tijdens de 8-weekse afsluiting van de Haringvlietbrug van 9 juni t/m 4 augustus vernieuwden we het beweegbare deel van de brug. Een immense klus, waar vele honderden vakmannen en -vrouwen samen bergen werk hebben verzet. Alle verschillende werkzaamheden volgden elkaar in rap tempo op, op veel momenten werd 24/7 gewerkt. Oude beton- en staalconstructies werden gesloopt en het oude kelderdak en brugklep werden verwijderd. Het beton in de basculekelder werd versterkt en het complete bewegingswerk en alle technische installaties werden vernieuwd. We hesen de nieuwe tandbaan en de 2 miljoen wegende nieuwe brugklep in, waarna het kelderdak kon worden dicht gemaakt en het bewegingswerk kon worden afgesteld. In deze video blikken we nog een keer terug!

Inspireer anderen en deel hoe u voorkomt dat u in de file staat

Dat, nu de Heinenoordtunnel een maand dicht is, omrijdend verkeer voor files zorgt, is onvermijdelijk, maar het biedt misschien ook kansen. Misschien wilde u al wat vaker met de fiets, de fietspont of het ov, maar stelde u dat steeds uit. Of was u de dagelijkse files sowieso al zat en wilt u altijd buiten de spits reizen of wat vaker carpoolen.


Tijdens de afsluiting, hoe vervelend ook, is het misschien het moment om anders reizen eens uit te proberen.  


Wij zijn benieuwd naar hoe u – als dat kan - voorkomt dat u in de file komt te staan en wat uw ervaringen zijn. Wellicht kan dat ook anderen inspireren. Hoe minder auto's op de weg hoe minder de extra reistijd voor anderen die echt de weg op moeten.


Deel uw ervaringen (bijvoorbeeld met een foto) met ons via prijsvraag@rws.nl. De 50 meest inspirerende inzendingen krijgen een speciale koffiebeker ☕. Meedoen kan tot 1 september 05.00 uur. Daarna krijgen de winnaars van ons persoonlijk bericht.

Vraag van een lezer: Waarom stapt er een BHV'er in de bus als deze door de Tweede Heinenoordtunnel gaat?

Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel blijven de bussen rijden. Ze rijden richting busstation Heinenoord door het werkvak in de Heinenoordtunnel in de A29. Richting Rotterdam gaan ze door de buis voor het landbouwverkeer van de Tweede Heinenoordtunnel. 

Om door deze buis te rijden met lijnbussen met passagiers, gelden er andere en strenge veiligheidseisen en moest de tunnel dus aangepast worden. We hebben ventilatie, extra hulppostkasten en noodverlichting aangebracht. Daarnaast mag er maar één voertuig tegelijkertijd door de tunnelbuis en stapt er dus een bedrijfshulpverlener (BHV'er) in voordat de bus de tunnel inrijdt. Deze BHV'er controleert voordat hij instapt de bus en rijdt vervolgens mee om de mensen in de bus de tunnel uit te begeleiden als er iets gebeurt. Ook staat er bij de tunnel een brandweerteam klaar om in geval van een incident snel ter plaatse te zijn.

De BHV’ers stappen dus alleen in bij de bussen die door de Tweede Heinenoordtunnel rijden en stappen uit als de bus door de tunnel is. Dit betekent dat de BHV’ers terug moeten gaan naar de plek waar ze zijn ingestapt. Dit doen ze met een elektrische step. De step kan makkelijk mee de bus in en zorgt ervoor dat de BHV’er snel weer terug is bij de opstapplek.

Kijk voor meer informatie over de bussen en de pendeldiensten op connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel

Planning terugbouwen trailerhellingen Haringvlietbrug

In de laatste twee weken van augustus bouwen we de trailerhellingen nabij de Haringvlietbrug weer terug. Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug waren deze tijdelijk in gebruik als veerstoep voor het aan- en afmeren van de landbouwpont. De trailerhelling aan de zuidkant bij recreatiegebied Hellegatsplein (De Banaan) wordt teruggebouwd van maandag 21 t/m vrijdag 25 augustus. De trailerhelling aan de noordkant bij het strandje Numansdorp wordt teruggebouwd van maandag 28 augustus t/m vrijdag 1 september. Vrijdag aan het einde van de dag zijn de trailerhellingen weer beschikbaar voor recreatievaartuigen.

Weet wanneer de Heinenoordtunnel en Haringvlietbrug dicht zijn

De Heinenoordtunnel en N59 (tussen knooppunt Hellegatsplein en Den Bommel) zijn in beide rijrichtingen nog dicht tot vrijdag 1 september 05.00 uur. De renovatie duurt nog tot eind 2024. De Heinenoordtunnel is na 1 september nog meerdere keren dicht. Vaak in het weekend en in 1 rijrichting. Check de planning op de website

In september is de Haringvlietbrug dicht van:
•    vrijdag 8 september 22.00 uur tot maandag 11 september 05.00 uur;
•    van maandag 4 tot en met dinsdag 19 september van maandag tot en met donderdag van 22.00 uur tot 05.00 uur de volgende ochtend.

De Heinenoordtunnel is in september dicht van:
•    vrijdag 22 september 22.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur richting Bergen op Zoom.

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de actuele planning op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel. Hier staan ook de afsluitingen voor de rest van het jaar en de voorlopig geplande afsluitingen voor 2024.
Check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo.nl, vanAnaarBeter.nl of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen
Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl.
 

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook