Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

In deze editie vertellen we onder andere over het plaatsen van de nieuwe installaties, naast de oude installaties en de hoogtedetectie. Ook delen we video’s waarin we meer vertellen over de werkzaamheden die we doen in de dienstgebouwen en uiteraard delen we de planning voor de komende tijd. Veder is de nieuwe werkkalender verschenen en verspreiden we de Z-cards weer.

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De Haringvlietbrug is weer beschikbaar voor het wegverkeer, maar wordt nog niet bediend voor de hoge scheepvaart. Daarvoor moeten nog testen worden uitgevoerd. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook in 2023 gestart. In de zomer van 2023 hebben we een belangrijke mijlpaal behaald, de bouw van het middentunnelkanaal. De renovatie van de tunnel duurt nog tot eind 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.

Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros.

Slim bouwen scheelt afsluitingen van de Heinenoordtunnel

Tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel vervangt Rijkswaterstaat onder andere alle technische installaties en systemen van de tunnel. Bij eerdere tunnelrenovaties haalden we vaak eerst de oude installaties eruit, om pas daarna nieuwe erin te bouwen. Dit is de gemakkelijkste manier, maar zorgt er wel voor dat een tunnel voor langere tijd dicht moet. Bij de Heinenoordtunnel kunnen we dit op een andere wijze doen. We bouwen de nieuwe installaties al in de tunnel, terwijl de oude nog aanwezig en in gebruik zijn. Dit zorgt ervoor dat de tunnel niet maanden achter elkaar dicht is. Johan Naber, projectleider technische installaties vertelt hier meer over.

Lees meer

Hoogtedetectiesysteem moet schade en vertraging voorkomen, ook bij de Heinenoordtunnel A29

De afgelopen en aankomende periode zijn wij bezig met werkzaamheden voor de hoogtedetectie. Nieuwe en gerenoveerde tunnels met een doorrijhoogte lager dan 4,70 meter zijn verplicht een hoogtedetectiesysteem te hebben. Op het Europese vasteland geldt een maximale hoogte voor voertuigen van 4 meter. In de meeste gevallen is een te hoog geladen vrachtauto geen bewuste overtreding. Bijvoorbeeld een zeil dat niet goed is vastgesnoerd en door de wind omhoog wappert. Dit kan veel schade aanrichten aan bijvoorbeeld de ventilatoren of verlichting. Rick Schreurs, ontwerpleider bij bouwcombinatie Savera III en Johan Naber, projectleider technische installaties bij Rijkswaterstaat vertellen hoe zo’n hoogtedetectie precies werkt.

Lees meer

9 januari incidentele opening Haringvlietbrug

Sinds oktober 2023 openen we de Haringvlietbrug met aanvullende veiligheidsmaatregelen incidenteel voor de hoge scheepvaart. De eerstvolgende mogelijkheid om door de brug te varen is op 9 januari 2024 om 12.00 uur. Schippers die gebruik willen maken van een brugdraai moeten zich uiterlijk 48 uur van tevoren aanmelden via het aanmeldformulier opening Haringvlietbrug scheepvaart. Als er geen aanmeldingen zijn, annuleren we 48 uur van tevoren de brugdraai. Dit wordt aangekondigd via www.rijkswaterstaat.nl/renovatieharingvlietbrug. Uiterlijk 29 maart 2024 draait de brug weer regulier.

De nieuwe werkkalender en z-cards zijn er weer

De renovatie van de Heinenoordtunnel gaat in 2024 door. In 2024 is de Heinenoordtunnel verschillende weekenden, in verschillende rijrichtingen (1 of beide) dicht. In de zomer, van 26 juli t/m 9 augustus, is de tunnel in beide richtingen dicht. De afsluitingen hebben we, net als in 2023, overzichtelijk in een werkkalender gezet. Eind december verspreiden we ook weer een Z-card op verschillende plekken, zoals tankstations en ziekenhuizen. Een Z-card is een uitvouwbare folder van zakformaat. De Z-cards zijn vanaf het nieuwe jaar ook te vinden bij de gemeentehuizen in de omgeving. Liever de werkkalender digitaal of zelf uitprinten? Je kan de werkkalender op deze pagina downloaden of bekijk 'm op de projectpagina

Video’s werkzaamheden in de dienstgebouwen van de Heinenoordtunnel

Als de Heinenoordtunnel open is, gaan de werkzaamheden voor de renovatie wel door. Onder andere de technische installaties en systemen zijn aan vervanging toe. Om hinder te beperken, plaatsen we eerst de nieuwe installaties naast de oude installaties. Hiervoor moeten we ook veel werkzaamheden in de dienstgebouwen uitvoeren. Dit zijn de grijze (voorheen gele) gebouwen bovenop de ingang van de tunnel aan beide zijden. Vanuit de dienstgebouwen worden de installaties en systemen bediend, bestuurd en voorzien van energie. In 3 video’s nemen we een kijkje in de dienstgebouwen en het middentunnelkanaal en geven we een toelichting over de werkzaamheden die we hier uitvoeren. Bekijk hier de eerste video waarin Jeffrey uitlegt waar alle nieuwe kabels en leidingen een plek krijgen. 

Provincie Zuid-Holland: N59 gaat begin 2024 2 weekenden dicht om berm te verbeteren

De provincie Zuid-Holland sluit begin 2024 de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) af om de berm te verbeteren. Door de bermverharding kunnen weggebruikers makkelijker en veiliger uitwijken op het moment dat nood- en hulpdiensten moeten passeren. De weg wordt daarom op dit traject 2 weekenden afgesloten in het eerste kwartaal van 2024. De afsluiting is in beide richtingen en geldt ook voor de parallelweg. De exacte planning en omleidingsroutes worden spoedig bekend gemaakt. Lees hier het bericht van de provincie Zuid-Holland.

Weet wanneer de afsluitingen zijn

De renovatie gaat door in 2024, in januari is de Heinenoordtunnel drie weekenden dicht in 1 rijrichting:

  • van vrijdag 12 januari 22.00 uur tot maandag 15 januari 05.00 uur richting Rotterdam;

  • van vrijdag 19 januari 22.00 uur tot maandag 22 januari 05.00 uur richting Rotterdam;

  • van vrijdag 26 januari 22.00 uur tot maandag 29 januari 05.00 uur richting Rotterdam.

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de actuele planning op rws.nl/renovatieheinenoordtunnel. Hier staan ook de afsluitingen voor de rest van het jaar en de voorlopig geplande afsluitingen voor 2024.

Check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo.nl, vanAnaarBeter.nl of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook