Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook in 2023 gestart en duurt tot eind 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.  

De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros. Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit.

Heinenoordtunnel 4 weken dicht; wat gaan we doen?

In augustus is de Heinenoordtunnel 4 weken in beide richtingen dicht, vanaf maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur. In de richting van Bergen op Zoom is de tunnel al dicht vanaf vrijdag 5 augustus 01.00 uur. Waarom is de tunnel in beide richtingen dicht en wat gaan we doen en hoe?

Lees meer

Inhijsen brugklep Haringvlietbrug

Voor de renovatie van de Haringvlietbrug stond op 3 juli het inhijsen van de nieuwe brugklep op het programma. Vanwege de harde wind was het tot op het laatste moment spannend of de hijsklus bij de Haringvlietbrug door kon gaan. In deze timelapse-video zie je hoe door de drijvende hijsbokken Matador 1, 2 en 3 de 2 miljoen kilo wegende brugklep succesvol op z´n plek is gehesen. Naast dat het een imposante hijsklus was vanwege het enorme gewicht, was het ook nog eens een flinke precisieklus! De brugklep moest namelijk nauwkeurig over de tandbaan worden geplaatst. Bekijk hier de video.

De pendelbussen; een snel en goed alternatief tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel

Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel zorgen we ervoor dat de bussen kunnen blijven rijden via de Tweede Heinenoordtunnel of door het werkvak in de Heinenoordtunnel in de A29. Het openbaar vervoer is namelijk een goed alternatief voor de auto om hinder en lange files, ook op de omleidingsroutes, te vermijden. Doordeweeks rijden vanaf busstation Heinenoord pendelbussen in ongeveer 20 minuten van/naar station Rotterdam Zuidplein, Rotterdam Lombardijen en Barendrecht station. Vanaf deze drie stations stap je gemakkelijk over op het openbaar vervoer onder andere richting Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Dordrecht. In de weekenden rijden de bussen volgens de normale dienstregeling.

Lees meer

Fiets de file van de Heinenoordtunnel voorbij!

De zomer staat voor de deur en daarmee – als het goed is – ook het mooie weer. De afsluiting van de Heinenoordtunnel is dan misschien een mooi moment om, als dat mogelijk is, ook eens wat vaker de fiets te pakken. Op de fiets heeft u geen last van files en helpt u ook de extra reistijd te beperken voor de mensen die met de auto op pad moeten. U kunt met de fiets op verschillende manieren naar de overkant. Via de Tweede Heinenoordtunnel of via 1 van de 3 ponten. Is de reis te lang om helemaal te fietsen? Fiets dan naar busstation Heinenoord en stap over op de pendelbussen of probeer bijvoorbeeld gratis een speedpedelec of e-bike voor 2 weken.

Lees meer

Nachtafsluitingen en weekendafsluiting Haringvlietbrug in september

In september staan 14 nachtafsluitingen, waarvan 4 reservenachten, en 1 weekendafsluiting van de Haringvlietbrug (A29) gepland. De brug is dan dicht voor al het verkeer. De afsluitingen zijn noodzakelijk voor de laatste stappen van de renovatie van de brug: het testen van de technische systemen voor de bediening, besturing en bewaking en voor het afstellen van het bewegingswerk van de nieuwe brugklep. Als de testen goed verlopen, kan de brug worden gecertificeerd en in het najaar van 2023 weer worden bediend voor de hoge scheepvaart.

Lees meer

Veerpont Nieuw Beijerland – Hekelingen is geen omleiding voor automobilisten

Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel leidt Rijkswaterstaat doorgaand verkeer om via het hoofdwegennet en lokaal verkeer in de Hoeksche Waard via de N217. De pont Nieuw-Beijerland – Hekelingen/Spijkenisse is geen officiële omleiding. Desondanks staken velen juist daar met de auto het Spui over, met lange files en volledig vaststaand verkeer als gevolg. Voor de nood- en hulpdiensten bracht en brengt dit grote risico’s met zich mee. Daarom willen we mensen op het hart drukken: gaat u met de auto op pad, volg dan de gele borden. Die geven de officiële omleidingen aan.

Lees meer

Oplossingen en suggesties om hinder tijdens de renovatie Heinenoordtunnel te beperken: een aantal voorbeelden

De renovatie van de Heinenoordtunnel zorgt onvermijdelijk voor veel hinder. Rijkswaterstaat probeert samen met partners deze hinder dragelijk te houden en zo veel mogelijk rekening te houden met de verschillende belangen van de betrokkenen. Leonie Zeestraten, directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat licht aan de hand van voorbeelden toe hoe afwegingen, belangen, en (on)mogelijkheden tot de best denkbare oplossingen leiden. Zo is er voor gekozen om bussen door de Tweede Heinenoordtunnel te laten rijden, waardoor het ov in stand blijft, maar landbouwverkeer alleen ’s nachts door de tunnel kan. Bij de Haringvlietbrug zorgde de inzet van zowel de gemeentes als Rijkswaterstaat ervoor dat er een pendelbus kwam richting de pont. Helaas is niet alles mogelijk of effectief.

Lees meer

Weet wanneer de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug dicht zijn

De Haringvlietbrug is nog dicht t/m vrijdag 4 augustus 23.00 uur, direct daarna gaat de Heinenoordtunnel 4 weken dicht van:

  • zaterdag 5 augustus 01.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur richting Bergen op Zoom;
  • maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur in beide rijrichtingen.

Tegelijkertijd met de Heinenoordtunnel (7 augustus tot 1 september) is de N59 tussen Hellegatsplein en afslag Den Bommel dicht.

In september is de Haringvlietbrug nog een aantal nachten en een weekend dicht voor het testen van de brug. Na augustus gaat de renovatie van de Heinenoordtunnel door en is de tunnel meerdere keren dicht.

Vakantie voorbij, kans op lange files

Halverwege de afsluiting van de Heinenoordtunnel, maandag 21 augustus, zijn de schoolvakantie in de regio midden voorbij en is het de verwachting dat het extra druk wordt. Zeker op de A17 en A16. Werk als het kan nog zoveel mogelijk thuis of reis anders. Gaat u met de auto de weg op, houd dan rekening met een extra reistijd – bovenop uw normale reistijd - van minimaal 1 uur.

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de planningen op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel voor de actuele afsluitingen. En check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo, vanAnaarBeter of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook