Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook gestart en duurt tot in 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.

De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros. Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit.

In deze nieuwsbrief

In deze editie kijken we vooruit naar de afsluiting van de Haringvlietbrug. Hoe beweegt bijvoorbeeld de 2 miljoen wegende brugklep? Ook vertellen we meer over het openbaar vervoer en de pont voor voetgangers en (brom)fietsers, het werk aan het spoor, het aanvragen van ontheffingen voor gevaarlijke stoffen en de afsluiting van de N59.

Vanaf aanstaande vrijdag 9 juni Haringvlietbrug 8 weken afgesloten

Voor het vervangen van de beweegbare delen van de Haringvlietbrug is de Haringvlietbrug van aanstaande vrijdag 9 juni 22.00 tot en met vrijdag 4 augustus 23.00 uur volledig afgesloten voor al het wegverkeer. Autoverkeer kan omrijden via de A16 (Moerdijkbrug) en Haringvlietdam (N57) en moet rekening houden met meer dan een uur vertraging. We vragen automobilisten om in deze periode de omleidingsroutes zo veel mogelijk te mijden, bijvoorbeeld door thuis te werken, om buiten de spits of samen te reizen. Voor (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer vaart een pont langs de brug.

Lees meer

Hoe zet je een 2.000.000 kg wegende brugklep in beweging?

De Haringvlietbrug is een van de grootste beweegbare bruggen in Nederland. Met een afmeting van 26 bij 38 meter en een gewicht van 2.000.000 kilo is de vernieuwing van de brugklep en alle onderdelen die de brug beweegbaar maken geen alledaagse klus. Waaruit bestaat het bewegingswerk en wat wordt er vernieuwd zodat het de zwaardere brugklep aan kan? We nemen je mee in de wereld van contragewicht, draaipunten en schotelveren.

Lees meer

Maatregelen openbaar vervoer tijdens afsluiting Haringvlietbrug

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug van 9 juni tot en met 4 augustus 2023 geldt een aangepaste dienstregeling van Connexxion en Arriva. Hierbij worden routes van bestaande lijnen omgeleid of ingekort.

Lees meer

Alle informatie over de ponten op een rij

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug zetten we voor (brom)fietsers/voetgangers en voor landbouwverkeer een veerverbinding in. De wegen naar de pont aan beide oevers kunnen geen grote stroom verkeer aan. Daarom zetten gemeenten en Rijkswaterstaat een gratis pendeldienst in.

Lees meer

Hinder door werk aan weg en spoor Zuidwest-Nederland; 9 - 17 juni 2023

Van 9 tot en met 17 juni 2023 voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor in Zeeland. Dit valt samen met de afsluiting van de Haringvlietbrug. Doordat de werkzaamheden voor een deel tegelijk plaatsvinden, wordt het druk op de weg en is er hinder voor treinreizigers.

Lees meer

Ontheffing voor transport gevaarlijke stoffen door Kiltunnel tijdens afsluiting Haringvlietbrug

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug kunnen vervoerders van gevaarlijke stoffen van tunnelcategorie A, B en C, die van en naar de Hoeksche Waard rijden, een ontheffing aanvragen om door de Kiltunnel in de N217 te rijden.

Lees meer

Heinenoordtunnel pas in augustus weer dicht voor werkzaamheden

Afgelopen weekend (2 t/m 5 juni) was de Heinenoordtunnel voorlopig voor de laatste keer afgesloten in het weekend. De aannemer is dit weekend verder gegaan met voorbereidingen voor maken van het middentunnelkanaal, heeft een aantal hulppostkasten weggehaald en rookdicht gemaakt, er is tijdelijke bouwverlichting aangebracht en delen van het asfalt, beton en de hitte werende beplating, waar het middentunnelkanaal komt, zijn hersteld. Tijdens deze afsluiting is er ook een proef gedaan met een nieuwe coating. Zodat we zeker weten dat dit goed blijft zitten.  

De aankomende twee maanden is de Haringvlietbrug dicht. De Heinenoordtunnel sluiten we dan niet af, maar we zijn wel volop aan het werk.

Het makkelijkste is om eerst alle oude installaties en systemen weg te halen en dan pas alle nieuwe te installeren. Dat betekent alleen dat de tunnel zolang dicht moet, omdat er geen installaties en systemen zijn die de veiligheid kunnen garanderen. De Velsertunnel was bijvoorbeeld 9 maanden dicht. Maanden achtereen de Heinenoordtunnel dicht zou te veel impact hebben op het verkeer, vandaar dat we hier alle nieuwe installaties en systemen naast de oude plaatsen. De oude blijven dus werken totdat de nieuwe geïnstalleerd en getest zijn. Dat de tunnel in beide richtingen dicht moet, hebben we zo kunnen beperken tot enkele weken.

Door deze wijze van uitvoeren is het wel puzzelen met de beperkte ruimte om de nieuwe systemen naast de oude in te passen. De nieuwe kabels en leidingen moeten de oude niet in de weg zitten. En de energievoorziening moet twee keer zoveel installaties en systemen aankunnen.

Komende maanden is de aannemer volop aan het werk in de dienstgebouwen aan beide kanten van de tunnel en druk bezig met de verdere voorbereidingen voor onder andere het maken van het middentunnelkanaal in augustus.

N59 dicht tussen Hellegatsplein en afslag Den Bommel; 7 augustus - 1 september 2023

Van 7 augustus tot 1 september 2023 is de autoweg N59 dicht tussen Hellegatsplein (Knooppunt A29) en de afslag Den Bommel. In deze periode wordt ook de Heinenoordtunnel (A29) gerenoveerd. Oorspronkelijk zou de N59 een paar dagen eerder opengaan. Uit onderzoek blijkt nu dat er extra werkzaamheden nodig zijn voor de fundering.

Lees meer

Planning van de werkzaamheden. Weet wanneer er afsluitingen zijn

De komende tijd staan de volgende afsluitingen van de Heinenoordtunnel op de planning:

  • in de nacht van woensdag 7 juni op donderdag 8 juni tussen 00.00 en 05.00 uur richting Rotterdam;
  • in de nacht van donderdag 8 juni op vrijdag 9 juni tussen 00.00 en 05.00 uur richting Bergen op Zoom;
  • vrijdag 5 augustus 22.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur richting Bergen op Zoom;
  • maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur in beide rijrichtingen;
  • tegelijkertijd met de Heinenoordtunnel (7 augustus tot 1 september) is de N59 tussen Hellegatsplein en afslag Den Bommel dicht.

De afsluiting van de Haringvlietbrug is van:

  • vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 4 augustus 23.00 uur

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de planningen op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel voor de actuele afsluitingen. En check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo, vanAnaarBeter of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl. Daar zijn ook verschillende factsheets in meerdere talen te downloaden.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook