Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook in 2023 gestart en duurt tot eind 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.  

De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros. Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit.

In deze nieuwsbrief

In deze editie vertellen we meer over de gratis pont over het Haringvliet die ruim 10.000 passagiers per week vervoert en over boetes voor asociaal reisgedrag. We delen de video over de eerste werkzaamheden bij de Haringvlietbrug. Wethouder van Waveren van de gemeente Hoeksche Waard blikt terug en kijkt vooruit op de afsluiting van de Heinenoordtunnel. Verder vertellen vier verschillende reizigers hoe ze de alternatieve reisopties ervaren hebben en de schippers van de veerponten hebben we gevraagd naar hun ervaringen tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel in mei. En in deze editie ook aandacht voor de nieuwe hersenen van de tunnel.

Video werkzaamheden 9 t/m 17 juni Haringvlietbrug

Wat is er veel werk verzet in de eerste 8 dagen van de afsluiting van de Haringvlietbrug! Bekijk hier het filmpje van de werkzaamheden van 9 tot en met 17 juni, samengevat in 1 minuut. Wat is er te zien? Het bouwteam verwijderde eerst het oude bedienhuis en hees de liggers van het dak van de basculekelder eruit. Vervolgens het huzarenstuk: het uithijsen van de oude brugklep, met een gewicht van maar liefst 1.860.000 kilo. Met behulp van drie drijvende bokken werd de klep uitgehesen. De volgende dag hesen we meteen de nieuwe tandbaan er weer in. De tandbaan is een onderdeel van het bewegingswerk van de brugklep, is ongeveer 22,5 meter lang en weegt maar liefst 106.000 kilo. Het begin is er!

Ruim 10.000 passagiers per week op de Gorinchem VI

Sinds 9 juni steekt de Gorinchem VI vier keer per uur het Hollandsch Diep over. Fietsers, scooterrijders en voetgangers staan met de gratis veerboot in ongeveer 10 minuten aan de overkant. Onderweg kunnen ze ook nog eens de voortgang van de renovatie van de klep van de Haringvlietbrug goed volgen. Op de eerste ponten van de dag is het passen en meten om alle fietsen, scooters en passagiers mee te kunnen nemen.

Lees meer

Sluipverkeer zorgt voor overlast en onveilige situaties

Weggebruikers die wegafzettingen verplaatsen, zich niet aan de maximumsnelheid houden of andere weggebruikers in gevaar brengen door via sluiproutes files op de A16 en A17 te omzeilen, kunnen rekenen op pittige boetes. De politie pakt op verzoek van de gemeente Moerdijk overtreders van de verkeersregels hard aan.

Lees meer

Wethouder Hoeksche Waard blikt terug op de afsluiting van de Heinenoordtunnel in mei

In de meivakantie was de Heinenoordtunnel voor het eerst langdurig in beide rijrichtingen dicht. Inwoners van de Hoeksche Waard waren inmiddels wel wat gewend, maar een afsluiting van meer dan een week zorgde voor veel hinder. Harry van Waveren, wethouder mobiliteit in de gemeente Hoeksche Waard blikt terug op deze afsluiting en waarschuwt voor de afsluiting in augustus als de tunnel voor 4 weken dicht gaat.

Lees meer

Nieuwe hersenen voor de Heinenoordtunnel én andere tunnels in Nederland

Om een tunnel veilig te kunnen gebruiken zit deze vol met technische installaties en systemen. Camera’s, branddetectie, verkeersdoorstroming, omroepsystemen en ventilatoren. Op dit moment verschillen deze per tunnel. Voor de Heinenoordtunnel ontwikkelen we een nieuw en algemeen systeem dat alle verkeers- en veiligheidsinstallaties in de tunnel goed laat functioneren. Dit systeem zou ook in andere tunnels, die we nog moeten renoveren, worden toegepast, Daardoor kunnen we tunnels efficiënter, veiliger en duurzamer beheren, en storingen sneller oplossen. Waardoor de hinder voor de weggebruiker minder wordt. Reinier van der Klooster is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van dit systeem en licht dit toe.

Lees meer

Met de pont als de Heinenoordtunnel dicht is: neem vooral de fiets!

Als de Heinenoordtunnel in de A29 dicht is, zijn de veerponten tussen Nieuw-Beijerland – Hekelingen, Puttershoek – Zwijndrecht en veerpont Rhoonsveer gratis voor (brom)fietsers. Tijdens de afsluiting van de tunnel was deze manier van de Oude Maas en het Spui oversteken erg populair. Schipper Bram van de pont Rhoonsveer heeft geen een chagrijnig gezicht gezien. Volgens Bram was er zo’n goede sfeer omdat mensen nooit langer dan 10 minuten hoefde te wachten. Bij de pont Nieuw-Beijerland – Hekelingen kunnen niet alleen (brom)fietsers mee, maar ook auto’s waarvoor de overtocht niet gratis is. Hier was de situatie heel anders. Er waren kilometers lange files doordat mensen hier met de auto wilde oversteken. Terwijl dit voor auto’s geen geschikte omleidingsroute is. Lennart Hoorweg, de eigenaar van pont The Queen Jacqueline: “Kom vooral met de fiets”.

Lees meer

Alternatieve reisopties bij sluiting Heinenoordtunnel worden goed ontvangen

In mei was de Heinenoordtunnel dicht en wij riepen mensen op zo veel mogelijk thuis te werken of anders te reizen als dat kan. In plaats van met de auto bijvoorbeeld met de fiets  of het openbaar vervoer. Verschillende reizigers vertellen hun ervaring die soms verassende nieuwe inzichten oplevert. Amanda, verpleegkundige bij het Maasstad Ziekenhuis pakte de pendelbus, beroepschauffeur Jaap heeft geen alternatief en gebruikt de omleidingsroutes, en Brita ging met de fiets en de pont.

Lees meer

Planning van de werkzaamheden. Weet wanneer er afsluitingen zijn

De Haringvlietbrug is nog dicht t/m vrijdag 4 augustus 23.00 uur, Direct daarna gaat de Heinenoordtunnel 4 weken dicht van:

  • zaterdag 5 augustus 01.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur richting Bergen op Zoom;
  • maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur in beide rijrichtingen.

Tegelijkertijd met de Heinenoordtunnel (7 augustus tot 1 september) is de N59 tussen Hellegatsplein en afslag Den Bommel dicht.

Vakantie voorbij, kans op lange files

Halverwege de afsluiting van de Heinenoordtunnel in augustus zijn de schoolvakantie weer voorbij en wordt het extra druk. Zeker op de eerste maandag na de vakantie, 21 augustus. Werk als het kan zoveel mogelijk thuis of reis anders. Gaat u met de auto de weg op, houdt dan rekening met een extra reistijd – bovenop uw normale reistijd - van minimaal 1 uur.

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de planningen op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel voor de actuele afsluitingen. En check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo, vanAnaarBeter of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl. Daar zijn ook verschillende factsheets in meerdere talen te downloaden.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook