Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

In deze editie vertellen we meer over de aankomende werkzaamheden in de Heinenoordtunnel, kijken we met een video terug naar de afsluiting van de tunnel in augustus, en vertellen we hoe het gaat met de bouwdok-bevers.

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook in 2023 gestart en duurt tot eind 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.  

Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros.

Renovatie Heinenoordtunnel tot in het kleinste detail voorbereid

De renovatie van de Heinenoordtunnel is een megaklus. Afgelopen augustus was de tunnel 4 weken dicht. Dat is lang voor weggebruikers, maar gezien de werkzaamheden die gepland stonden was dit nodig en was de planning zeer strak. In deze 4 weken is een belangrijke en essentiële stap gezet; de bouw van een middentunnelkanaal. Mede dankzij een goede voorbereiding en planning en het gebruik van prefabelementen verliep de bouw voorspoedig. In het middentunnelkanaal zijn ook nieuwe installaties en vluchtdeuren geplaatst. Voordat de tunnel weer open mocht, moesten alle systemen uitvoerig getest zijn en goed werken. De renovatie is nog niet voorbij. Tot het einde van het jaar en in 2024 is de tunnel nog een aantal weekenden dicht en in de zomer van 2024 voor een langere periode. We gaan dan door met het vervangen van de overige installaties. Denk aan nieuwe ventilatoren, hoogtedetectiesystemen, hittewerende bekleding, lichtroosters en camerasystemen. In april gaan we de complete set nieuwe installaties nog uitgebreid testen.

Lees meer

4 weken werk in de Heinenoordtunnel in een paar minuten samengevat

Na een minutieuze voorbereiding en 4 weken keihard werken en helaas ook onvermijdelijke hinder voor de weggebruikers, hebben we samen met de aannemer Savera III een belangrijke mijlpaal bereikt: de bouw van een nieuwe afgesloten vluchtgang. Een beetje te vergelijken met de bouw van een klein flatgebouw, zoveel beton en installaties en kabels en leidingen zijn er gebruikt. De laatste dagen van de afsluiting zijn alle installaties getest en goedgekeurd en kon de tunnel vrijdag 1 september 2023 in de vroege ochtend conform planning open. In deze video vatten we de werkzaamheden van 4 weken in een paar minuten samen.

Bevers Heinenoordtunnel al een tijd niet gespot: 'Betekent niet dat ze weg zijn’

Rondom de Heinenoordtunnel zitten op 3 plekken bevers. Om deze bijzondere ‘buren’ niet te veel te verstoren zijn verschillende maatregelen vastgelegd in een ecologisch werkplan. Lange tijd werden de bevers elke ochtend bij het bouwdok gezien, maar de afgelopen maanden zijn ze de bevers niet meer gezien, hoe kan dat? We hebben dit gevraagd aan Jeroen Demmers, ecoloog bij Savera III.

Lees meer

Test doorlaten hoge scheepvaart Haringvlietbrug

Maandag 2 oktober voer het eerste schip door de openstaande Haringvlietbrug. Rijkswaterstaat testte hiermee of het mogelijk is om incidenteel hoge scheepvaart door de Haringvlietbrug te laten tot dat de brug een CE-markering heeft. De test is uitgevoerd na verschillende verzoeken uit de scheepvaartsector.

Lees meer

Vraag van een lezer: waarom is de rijstrookindeling, na de Heinenoordtunnel aan beide kanten veranderd?

Het zal de reiziger die regelmatig door de Heinenoordtunnel rijdt wel opgevallen zijn; de rijstrookindeling na de tunnel is zowel in de rijrichting naar Rotterdam als in de richting naar de Hoeksche Waard veranderd.

Tijdens de afsluiting  in augustus heeft de tunnel nieuw asfalt gekregen en is de rijstrookindeling geoptimaliseerd. Voorheen begon aan de rechterkant, in beide rijrichtingen direct na de tunnel een vierde rijstrook. Nu begint de extra rijstrook een stuk verder van de tunnel.

Richting de Hoeksche Waard begint de vierde rijstrook ter hoogte van de afrit naar Oud-Beijerland (afrit 21). Roy Kokshoorn, verkeerskundige bij Rijkswaterstaat, zegt hierover: ’Dit hebben we gedaan zodat het verkeer dat op de rechterrijstrook rijdt (vaak vrachtverkeer) en op de A29 wil blijven rijden, maar 1 in plaats van 2 rijstroken naar links hoeft op te schuiven. Dit is beter voor de doorstroming en de veiligheid. Ook omdat vrachtverkeer daardoor niet met hoge snelheden rechts wordt ingehaald.‘

Richting Rotterdam is de vierde rijstrook iets verlegd naar het noorden en begint deze aan de linkerkant van de rijbaan in plaats van aan de rechterkant. Kokshoorn: ’Deze nieuwe situatie is veiliger en overzichtelijker, daarnaast is er nu direct na het uitrijden de tunnel ruimte gekomen voor een vluchtstrook.‘

In de tunnel zelf is de rijstrookindeling niet veranderd. In beide buizen zijn er nog steeds 3 rijstroken. De betonnen barriers die het oude vluchtpad afschermden zijn verwijderd. In de tunnelbuis richting Bergen op Zoom staat de wand van het middentunnelkanaal met daarin geïntegreerd nieuwe compacte barriers. Hierdoor is er geen ruimteverlies en blijft de breedte van de rijstroken hetzelfde. De rijstroken in de tunnelbuis richting Rotterdam zijn wel iets breder geworden. Doordat we daar ook de betonnen barriers hebben weggehaald is er meer ruimte en konden we de rijstroken iets breder maken. Zolang er nog geen nieuwe lichtroosters zijn boven de tunnelingangen geldt nog wel een maximumsnelheid van 90 km/uur.

Weet wanneer de Heinenoordtunnel dicht is

De Heinenoordtunnel is in oktober een aantal keer dicht van:

  • vrijdag 6 oktober 22.00 uur tot maandag 9 oktober 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • in de nacht van woensdag 11 oktober op donderdag 12 oktober van 00.00 uur tot 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • van donderdag 12 oktober 22.00 uur tot vrijdag 13 oktober van 05.00 uur richting Rotterdam
  • vrijdag 20 oktober 22.00 uur tot maandag 23 oktober 05.00 uur richting Bergen op Zoom

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de actuele planning op rws.nl/renovatieheinenoordtunnel. Hier staan ook de afsluitingen voor de rest van het jaar en de voorlopig geplande afsluitingen voor 2024.

Check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo.nl, vanAnaarBeter.nl of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl.

Werkzaamheden Tweede Heinenoordtunnel en fietspad

Tijdelijke omleiding voor (brom)fietsers

In verband met het vervangen van de leidingen voor de waterafvoer van de tunnel naar de Oude Maas is het fietspad langs het dienstgebouw aan de kant van Barendrecht dicht van:

  • maandag 9 oktober 07.00 uur tot vrijdag 13 oktober 17.00 uur  

(Brom)fietsers worden omgeleid via het Kilpad, Tunnelpad en de Zuider Carnisseweg en andersom. De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel is open.

Tweede Heinenoordtunnel dicht voor landbouwverkeer

In verband met het omzetten van de energievoorziening in de Tweede Heinenoordtunnel moeten er kabels en leidingen verlegd worden waardoor de hellingbaan richting de buis voor het landbouwverkeer niet beschikbaar is.

De buis voor het landbouwverkeer is dicht (voor al het verkeer) van:

  • woensdag 11 oktober 07.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur
  • donderdag 12 oktober van 07.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur

Tussen 12.00 en 13.00 uur is er een doorgang mogelijk.

En er is op enig moment tijdelijk geen stroomvoorzieningen waardoor de roltrappen en lift aan de kant van Heinenoord tijdelijk niet werken. (Brom)fietsers, scooters en voetgangers kunnen dan  begeleid door verkeersregelaars via de hellingbaan.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook