Renovatie Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is in januari gestart en duurt tot het najaar 2023. De renovatie van de Heinenoordtunnel is ook in 2023 gestart en duurt tot eind 2024. Met de renovaties zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug en tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven.  

Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO (voorheen Dynniq) en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit. De renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug wordt uitgevoerd door de combinatie Mobilis Croonwolter&dros.

Belangrijke mijlpaal bereikt in renovatie Heinenoordtunnel: de bouw van een middentunnelkanaal

Met het voltooien van het middentunnelkanaal bereikte de renovatie van de Heinenoordtunnel een belangrijke mijlpaal. Deze afgesloten ruimte tussen de 2 tunnelbuizen is sinds 1 september de nieuwe vluchtgang voor weggebruikers. Bovenin dit kanaal is de ruimte voor de kabels en leidingen van de installaties en systemen. Veel installatiewerk voor de renovatie kunnen we daarin verrichten terwijl het verkeer doorrijdt. Zonder middentunnelkanaal zouden we daarvoor de tunnel vaker of langer moeten afsluiten. Projectmanager Irene Schnieders: ‘Ik ben supertrots dat we met z’n allen de strakke planning hebben gehaald.’

Lees meer

Heinenoordtunnel sinds 1 september weer open: terugblik op de afsluiting in augustus

De Heinenoordtunnel was in augustus 4 weken in beide richtingen dicht. Dit betekende omrijden, buiten de spits reizen, thuiswerken of met de fiets of bus in plaats van met de auto. De eerste 2 weken van de afsluiting vielen in de zomervakantie, waardoor de hinder beperkt is gebleven. De laatste 2 weken, toen de vakantie voorbij was, nam, zoals verwacht, de filedruk toe. Verkeersmanager Roy Kokshoorn kijkt terug op een bewogen periode.

Lees meer

Alle installaties getest: de Heinenoordtunnel is weer veilig open

Voordat de Heinenoordtunnel weer open mocht, moesten alle systemen en installaties in de tunnel goed en veilig werken. Denk bijvoorbeeld aan de camera’s, bluspompen, branddetectie en omroepinstallaties. Eerst zijn deze installaties los getest, maar het is ook belangrijk dat ze goed samenwerken. Als bijvoorbeeld een camera ziet dat een auto stilstaat moet automatisch het omroepsysteem in werking treden. Door middel van testen is gekeken of dit werkt. Het nieuwe middentunnelkanaal kreeg speciale aandacht. Zo is er met een rookmachine getest of er in de vluchttunnel geen rook komt. Procesmanagers Rik Jan van Hulst vertelt over dit zorgvuldige testproces en wat er aan voorafgegaan is.

Lees meer

Nog één keer met de pont

Tijdens de weekendafsluiting van de Haringvlietbrug vaart op zaterdag 9 september en zondag 10 september de pont voor voetgangers en (brom)fietsers weer tussen het oostelijke strandje aan de noordzijde (Numansdorp) en recreatiegebied Hellegatsplein. Op zaterdag vaart de pont tussen 06.00 en 19.45 uur en op zondag tussen 11.00 en 19.45 uur. De pendeldiensten van de gemeenten Hoeksche Waard, Goeree Overflakkee en Moerdijk rijden ook weer tijdens de vaartijden van de pont.

Meer informatie vindt u op de website:  A29: ponten renovatie Haringvlietbrug

Inspirerende voorbeelden hoe de files tijdens de afsluiting Heinenoordtunnel vermeden zijn

We vroegen u om voorbeelden en ervaringen van hoe u tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel de files voor zover dat kon heeft vermeden en daarmee de hinder voor anderen heeft kunnen beperken. Velen van u hebben de spits gemeden door op andere tijden te reizen, velen hebben de bus gepakt of de fiets. Iedereen die het reisgedrag heeft aangepast willen we daarvoor bedanken. De renovatie gaat nog door tot eind 2024. Er komen nog afsluitingen aan en dus hinder. Ook dan doen we weer een beroep op u als weggebruiker om als het kan uw reisgedrag aan te passen. Ter inspiratie een aantal bijzondere voorbeelden en ervaringen van de afgelopen afsluiting.

Lees meer

Acties en maatregelen die doorlopen tijdens weekendafsluitingen van de Heinenoordtunnel

Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel in augustus boden we verschillende alternatieve mogelijkheden en acties aan om anders reizen te stimuleren. Zo konden inwoners van de Hoeksche Waard een elektrische fiets proberen en reden de bussen een aangepaste dienstregeling. Verschillende maatregelen zetten we door voor de komende weekendafsluitingen van de tunnel.

Lees meer

Fotoreportage werkzaamheden Heinenoordtunnel

Sinds de renovatie februari dit jaar is gestart wordt er in, boven, onder en buiten de tunnel hard gewerkt. Wie wel eens met de bus door de tunnel is gereden, heeft wat van de werkzaamheden kunnen zien, maar veel gebeurt ook buiten het zicht. Op Facebook delen we foto’s, maar voor hen die geen Facebook hebben, staat er nu op de website een fotoreportage van de werkzaamheden de afgelopen tijd.

Weet wanneer de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug dicht zijn

De Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel zijn in september nog een paar keer dicht.

De Haringvlietbrug is dicht van:

  • maandag 4 tot en met dinsdag 19 september van maandag tot en met donderdag van 22.00 uur tot 05.00 uur de volgende ochtend
  • vrijdag 8 september 22.00 uur tot maandag 11 september 05.00 uur inclusief de parallelbaan, in beide richtingen dicht voor al het wegverkeer. De snelweg A29 is tussen op- en afrit 21 Oud-Beijerland en knooppunt Hellegatsplein dicht. Dat is een langer stuk dan gebruikelijk omdat in dit weekend naast testwerkzaamheden voor de renovatie van de brug, ook asfalteringswerkzaamheden op de A29 worden uitgevoerd.

De Heinenoordtunnel is dicht van:

  • vrijdag 22 september 22.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur richting Bergen op Zoom.

Afsluitingen kunnen wijzigen, check daarom altijd de actuele planning op rws.nl/renovatieharingvlietbrug of rws.nl/renovatieheinenoordtunnel. Hier staan ook de afsluitingen voor de rest van het jaar en de voorlopig geplande afsluitingen voor 2024.

Check voor vertrek de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, rwsverkeersinfo.nl, vanAnaarBeter.nl of www.renovatieheinenoordtunnel.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website: A29roadworks.nl.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook