Renovatie Heinenoordtunnel A29

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie duurt nog tot eind 2024. Met de renovatie zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de tunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar is.  

In deze editie de verschillende acties die het fietsen tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel aantrekkelijk maken. In ‘Maak kennis met…’ vertellen Anne-Juliet, procescoördinator bij Savera III, en Hinke, manager projectbeheersing bij Rijkswaterstaat, over hun rol bij de renovatie. In deze editie ook aandacht voor werkzaamheden aan de A4 tussen knooppunten Zoomland en Sabina (richting Rotterdam) en uiteraard de planning van de werkzaamheden en afsluitingen de komende tijd.  

Aannemerscombinatie Savera III, bestaande uit Dura Vermeer, SWARCO en SPIE, voert de renovatie van de Heinenoordtunnel uit.

Fietsen tijdens renovatie Heinenoordtunnel is extra aantrekkelijk

Fietsen is niet alleen gezond, voor de korte afstanden is de fiets ook een goed alternatief voor de auto. U bespaart daarmee ook nog eens reiskosten en mijdt files. Om ‘de overstap’ van de auto naar de fiets aantrekkelijker te maken, zijn er verschillende acties tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel. Denk aan 2 weken gratis een e-bike of speed pedelec proberen en deze vervolgens met korting kopen. Of de Slim Reizen Challenge waarmee u elke keer als u niet met de auto reist punten spaart voor leuke beloningen. Sommige van deze acties lopen nu al.

Lees meer

De mensen achter de renovatie van de Heinenoordtunnel (A29). Maak kennis met Anne-Juliet en Hinke

Net zo belangrijk als de mensen die in de tunnel werken, zijn de mensen achter de schermen. De voorbereiding van zo’n renovatie begint al jaren voor de uitvoering. Dan is al een heel team bezig met onder andere onderzoeken, plannen maken en de financiering. Om een renovatie als die van de Heinenoordtunnel mogelijk te maken, heb je dus ook mensen en projectteams nodig die opdracht, budget, planning, bemensing en belangen van de opdrachtnemer en opdrachtgever in de gaten houden. Twee mensen uit die projectteams zijn Anne-Juliet en Hinke. Anne-Juliet is procescoördinator bij de aannemer, Savera III, en Hinke is manager projectbeheersing bij Rijkswaterstaat.

Lees meer

Vanaf 9 augustus ook bij Heinenoordtunnel hoogtedetectie in werking

Elke nieuwe of gerenoveerde tunnel met een doorrijhoogte lager dan 4,70 m is wettelijk verplicht een hoogtedetectiesysteem te hebben. Dit voorkomt dat te hoge voertuigen toch de tunnel in rijden en schade veroorzaken of erger, dat ze vast komen te zitten en ongelukken veroorzaken. Omdat er installaties aan het dak van een tunnel hangen, is de daadwerkelijke doorrijhoogte lager dan het dak zelf. Op het Europese vasteland geldt wettelijk een maximale hoogte voor voertuigen van 4 meter. Op zich zou je dus geen hoogtedetectie nodig hebben, maar een wapperend zeil of uitstekende vracht kan ook voor flink wat schade zorgen.

De hoogte van de Heinenoordtunnel is nog steeds hetzelfde als voor de renovatie, maar om aan de wetgeving te voldoen is ook hier vanaf 9 augustus een hoogtedetectiesysteem in werking. Vanaf die datum worden op de A29 richting de tunnel bestuurders van te hoge voertuigen via signalering gewaarschuwd dat ze te hoog zijn. Ze kunnen dan de eerstvolgende afslag nemen en een andere route kiezen.  

Negeert een bestuurder alle waarschuwingen en rijdt deze door, dan gaan de verkeerslichten bij de tunnel op rood en de slagbomen naar beneden. Het te hoge voertuig wordt zo gedwongen te stoppen en door een weginspecteur weggeleid naar een andere route. Ook riskeert de bestuurder een boete. Uiteraard willen we dat zo veel mogelijk voorkomen, omdat dan ook al het andere verkeer stil komt te staan. Vandaar dat de eerste waarschuwing al ver voor de tunnel is.

We verwachten dat – zeker in het begin – nog niet iedereen direct op de hoogte zal zijn van het inschakelen van het detectiesysteem en dat de tunnel daardoor soms onverwacht kort dicht zal zijn.

Het advies is: meet na het laden de hoogte van het voertuig, zorg ervoor dat geen lading uitsteekt en dat de dekzeilen goed vastzitten. Daarmee voorkomen we dat de tunnel onnodig dicht gaat.

Lees meer in het artikel dat eerder verschenen is: Hoogtedetectiesysteem moet schade voorkomen (rijkswaterstaat.nl)

Weet wanneer de afsluitingen zijn. Bereid u goed voor

De renovatie van de Heinenoordtunnel gaat nog door tot eind 2024. Begin juni waren er twee nachtafsluitingen van de tunnel in één rijrichting. Ook buiten de tunnel vinden er werkzaamheden plaats. Voor deze werkzaamheden, én de veiligheid voor de (brom)fietsers, zijn de fietspaden langs de dienstgebouwen soms deels of helemaal afgesloten. Het kan zijn dat het fietspad versmald is of dat (brom)fietsers soms even moeten wachten omdat er bijvoorbeeld een kraan op het fietspad staat. Bij een volledige afsluiting van het fietspad geldt er voor (brom)fietsers een omleiding. De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel blijft open!

Afsluitingen fietspad

De fietspaden langs de dienstgebouwen zijn dicht:
•    tot vrijdag 21 juni 18.00 uur; fietspad aan de noordzijde (Barendrecht);
•    van maandag 17 juni 07.00 uur tot vrijdag 28 juni 18.00 uur; fietspad aan de zuidzijde (Hoeksche Waard);
•    van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot vrijdag 9 augustus 07.00 uur; fietspad aan de noordzijde (Barendrecht).

Omleidingsroutes (brom)fietsers

•    (Brom)fietsers aan de noordzijde (Barendrecht) worden omgeleid via de Zuider Carnisseweg, het Kilpad en Tunnelpad en andersom.
•    (Brom)fietsers aan de zuidzijde (Hoeksche Waard) worden omgeleid via de Blaaksedijk West en het Tunnelpad (fietspad aan de oostzijde langs de snelweg) en andersom.

Afsluiting snelwegverkeer

De eerstvolgende afsluiting voor het snelwegverkeer is:
•    van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot vrijdag 9 augustus 05.00 uur in beide richtingen.

Gelijktijdig met deze afsluiting is ook de A4 van knooppunt Zoomland tot knooppunt Sabina dicht.

Bereid u goed voor

Bereid u goed voor. Weet wanneer de tunnel dicht is en reis anders als het kan. De bussen blijven rijden en er zijn leuke acties voor degenen die de fiets pakken. Meer informatie over de (pendel)bussen staat op connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel. Meer informatie over de fietsacties staat op de website van Zuid-Holland Bereikbaar.

Gaat u met de auto op pad, houd dan rekening met extra reistijd. Check voor vertrek altijd de actuele verkeerssituatie via navigatie-apps, www.renovatieheinenoordtunnel.nl, rwsverkeersinfo.nl of vanAnaarBeter.nl.

Informatie in meerdere talen

Voor internationale weggebruikers is er een aparte website met informatie in 9 verschillende talen: A29roadworks.nl.

Ander project in de spotlights: Groot onderhoud A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina

Gelijktijdig met de afsluiting van de Heinenoordtunnel voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina. Van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot maandag 5 augustus 05.00 uur is de A4 tussen deze knooppunten dicht in de richting van Rotterdam. Door deze werkzaamheden te combineren beperken we de hinder tot één moment. Weggebruikers moeten door filevorming en omleidingen rekening houden met extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten.

Lees meer

Andere werkzaamheden in de regio

Rijkswaterstaat werkt de komende periode op meerdere locaties in de regio. In juni wordt er gewerkt aan en rond de A16 Rotterdam. En tussen juli en oktober wordt groot onderhoud uitgevoerd op de A15 tussen de knooppunten Ridderkerk en Deil. Meer informatie over deze werkzaamheden en de afsluiting vindt u hier.

Kijk op rwsverkeersinfo.nl of op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland.

Files en hinder vermijden?
Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Voor inspiratie en speciale acties om slimmer en duurzamer te reizen kunt u terecht op de website van Zuid-Holland Bereikbaar. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen op deze website terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.

Colofon

Heeft u een prangende vraag die niet kan wachten? Dan is er natuurlijk altijd onze landelijke informatielijn: 0800-8002. Onze collega’s zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen.

Kent u iemand die ook graag op de hoogte blijft van de renovatie van de Heinenoordtunnel en/of de Haringvlietbrug? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Direct abonneren kan natuurlijk ook.

Meer weten? Kijk op de projectpagina of volg ons via X of Facebook