Nieuwsbrief uiterwaardenbeheer

Rijkswaterstaat is wettelijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de uiterwaarden langs de grote rivieren. Deze uiterwaarden zijn cruciaal voor de bescherming van 4 miljoen mensen tegen hoog water. Maar ook voor ecologisch gezonde rivieren en als leefgebied voor planten en dieren. Team Uiterwaarden houdt u met deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van uiterwaardenbeheer.

‘Soms moet je gewoon een andere bril op zetten’

Mensen recreëren graag in de uiterwaarden, in coronatijd nog meer dan anders. Helaas regent het na een zomerse dag steevast klachten over blikjes, flesjes en andere verpakkingen die in de uiterwaarden achterblijven. Reden voor gemeente Den Bosch en Rijkswaterstaat om de handen ineen te slaan en het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken. 

Soms moet je gewoon een andere bril op zetten

Zwerfafval in de uiterwaarden
Beeld: Rijkswaterstaat

Noordwaard: Vegetatiebeheer mét ecologische aandacht

De intenties zijn er al lang, maar inmiddels staan er ook handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst voor de Noordwaard. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer gaan hier samen optrekken bij de inkoop van vegetatieonderhoud. Een logische stap, waar vooral de natuur van zal profiteren. Maar betekent ‘logisch’ ook dat samenwerken vanzelf gaat? Dat niet. 'Er moeten wat verschillen overbrugd worden.'

Noordwaard: vegetatiebeheer mét ecologische aandacht

Noordwaard
Beeld: ©Tineke Dijkstra / Tineke Dijkstra

Verpachtingen riviertak IJssel

Goed nieuws uit Oost-Nederland: langs de IJssel zijn 14 kavels verpacht. Het ‘in de markt zetten’ van dergelijke staatsgronden is traditioneel een samenspel tussen Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf. Uitgangspunt is om staatseigendom waar mogelijk beschikbaar te stellen voor agrarisch medegebruik. 

Verpachtingen riviertak IJssel

Verpachting IJssel vee
Beeld: Rijkswaterstaat

Veranderend rivierlandschap centraal op IJsselbiënnale

Nog op zoek naar een leuke activiteit voor de zomervakantie? Langs de IJssel is van alles te doen. Van 18 juni tot en met 19 september 2021 vindt de IJsselbiënnale plaats: de langste kunstroute van Nederland. 

Over een traject van ruim 120 kilometer, dwars door Gelderland en Overijssel, staan spannende, mooie, actuele, monumentale en urgente kunstwerken en installaties in de spotlights. Kunst als aanjager, katalysator en verbeelder van transities en veranderingen in het (rivier)landschap. Uiteraard is er ook aandacht voor waterbeheer en de uitdagingen die duurzaamheid en klimaatverandering met zich meebrengen. Naast de kunstroute vinden er de hele zomer tal van inspirerende evenementen en ontmoetingen plaats. Rijkswaterstaat is een van de partners van de IJsselbiënnale. 
Meer informatie: www.ijsselbiennale.nl

Ijsselbiennale
Beeld: ©IJsselbiënnale / IJsselbiënnale